Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Project Getuigen Verhalen van start

Nieuwsbericht, 26 september 2007
Een overlevende van kamp Sobibor vertelt tijdens de 65-jarige herdenking van kamp Westerbork

Voor het vastleggen van persoonlijke getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog op film stelt VWS subsidie beschikbaar. Staatssecretaris Bussemaker maakt vandaag de subsidiecriteria bekend.

Met het project Getuigen Verhalen wil het ministerie instellingen stimuleren om persoonlijke verhalen en herinneringen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog via gefilmde interviews vast te leggen. Het accent zal daarbij liggen op nog onderbelichte thema's, invalshoeken en groeperingen.

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, wordt de komende jaren kleiner. Daarmee dreigen ook de persoonlijke getuigenissen en verhalen over deze periode te verdwijnen. Terwijl persoonlijke getuigenissen inzicht kunnen geven in de motieven en dilemma's waarmee mensen te maken kregen in een tijd van onderdrukking, vervolging en verzet. Ze geven ook inzicht in de rol die de oorlogservaringen zijn blijven spelen in het leven van de betrokkene.

Het project Getuigen Verhalen maakt deel uit van het subsidieprogramma Erfgoed van de Oorlog, waarvoor in totaal 21,6 miljoen euro beschikbaar is. Met Erfgoed van de Oorlog wil het ministerie van VWS belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog behouden en het gebruik ervan stimuleren. Het programma loopt van 2007 tot en met 2009.