Ackermans & van Haaren


Persbericht Bank J.Van Breda & C° 25/9/2007 1
PERSBERICHT
25 september 2007
Bank J.Van Breda & C° wenst portefeuille binnenscheepvaart van Ethias Bank over te nemen
Bank J.Van Breda & C°, de bank voor ondernemers en vrije beroepen, heeft een principiële overeenkomst bereikt met Ethias Bank over de volledige overname van de klantenportefeuille met kredieten en beleggingen van zelfstandige binnenvaartondernemers (ex-Creditmar). Onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen wordt deze portefeuille volledig geïntegreerd binnen de doelgroepbenadering van de nichebank.
Bank J.Van Breda & C° versterkt hiermee haar positie als gespecialiseerde adviesbank en wordt marktleider in het segment van de binnenvaart. Voor Ethias Bank sluit deze verkoop aan bij de strategische keuze om zich toe te leggen op haar kernactiviteit nl. aan de cliënten van Ethias een optimale service verlenen door hen kwalitatieve bankproducten aan te bieden die een aanvulling zijn op de verzekeringsproducten en die overeenstemmen met de waarden van de groep Ethias.
De Belgische binnenscheepvaart is hoofdzakelijk in handen van familiale ondernemers. Zij zijn meestal zelf eigenaar van hun schip, waarvoor zij een langlopend investeringskrediet afsluiten met hun bank. Als zelfstandigen staan zij zelf in voor hun pensioenopbouw. Voor beide kunnen zij bij Bank J.Van Breda & C° rekenen op het advies van een professionele organisatie die niets anders doet dan werken met ondernemers zoals zij. Heel de bank is hierop gericht. Bank J.Van Breda & C° is als gespecialiseerde, onafhankelijke bank één van de meest succesvolle spelers op de markt. De strategische keuze om zich énkel toe te spitsen op de niche van ondernemers en vrije beroepen lag aan de basis van een zeer rendabel parcours van interne groei.
De directie van Van Breda onderzoekt al enkele jaren zowel binnen als buiten de landsgrenzen opportuniteiten om haar doelgroepenproject sterker op de kaart te zetten en te versnellen. Deze overname is een eerste stap in de richting van externe groei. Ze biedt bovendien toegang tot een segment dat qua marktbenadering 100% aansluit bij de bestaande activiteit.
De overgenomen klantenportefeuille bevat ca. 100 miljoen euro uitstaande kredieten en ca. 45 mio EUR beleggingen. Bank J.Van Breda & C° is ervan overtuigd dat zij met kwalitatief hoogstaande dienstverlening en systematische vermogensbegeleiding nog zal kunnen groeien binnen dit segment. De bank wil hen helpen bij de systematische opbouw en bescherming van hun vermogen, zowel zakelijk als privé, hun leven lang.
Bank J.Van Breda & C° neemt de commerciële contactpersoon voor de binnenschippers als relatiebeheerder over van Ethias Bank: Guy Cabus garandeert Persbericht Bank J.Van Breda & C° 25/9/2007 2
de continuïteit voor de bestaande klanten vanuit een nieuw kantoor "Binnenvaart" in de zetel op de Ledeganckkaai in Antwerpen. Het is de bedoeling om ook nieuwe klanten aan te spreken en de bestaande portefeuille actief verder uit te bouwen. Bank J.Van Breda & C° financiert deze investering met eigen middelen. Het precieze overnamebedrag is niet bekend gemaakt. De bank realiseerde in 2006 een winst van 24,4 miljoen euro.
Een gespecialiseerde bank
Bank J.Van Breda & C° is gesticht door Jos Van Breda in 1930 in Lier en heeft sindsdien altijd haar eigenheid bewaard. Zij streeft ernaar haar onafhankelijkheid ook in de toekomst te bestendigen.
Sinds 1998 zijn de aandelen van de bank verankerd in de holding Finaxis, net zoals deze van Bank Delen, de grootste onafhankelijke Vlaamse vermogensbeheerder. Dankzij intense samenwerking biedt Bank J.Van Breda & C° haar cliënteel ook de professionele diensten van dit gereputeerde huis aan. Vandaag bezit Ackermans & van Haaren als referentie-aandeelhouder 75% van de aandelen van Finaxis. De familie Jacques Delen participeert voor 25% in het kapitaal via de vennootschap Promofi.
Meer info?
Luk Lammens
Communicatieverantwoordelijke
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
Tel. 03 217 52 02
GSM 0476 330 630
Fax. 03 271 10 94
E-mail: Luk.Lammens@bankvanbreda.be
www.bankvanbreda.be