Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer terughoudend over bankvordering fiscus

woensdag 26 september 2007

Met moeite is de Eerste Kamer dinsdag 25 september 2007 akkoord gegaan met maatregelen die het de fiscus gemakkelijker moet maken notoire wanbetalers aan te pakken (30.322). Na twee schorsingen en enkele toezeggingen van CDA-staatssecretaris De Jager ging de senaat uiteindelijk akkoord en werd een motie die vroeg om uitstel van invoering van een enkele maatregel weer ingetrokken.

Motie
Vooral het onderdeel bankvordering stuitte op verzet bij een deel van de senaat onder aanvoering van CDA-senator Essers. Deze betoogde, dat de fiscus in een voordeliger positie zou komen dan andere schuldeisers en om die reden vroeg hij uitstel van enkele maatregelen totdat de Kamer ook een oordeel heeft kunnen vellen over een wijziging van de Faillissements- en Insolventiewet die op handen is. Een motie met die strekking kreeg aanvankelijk brede steun in de senaat. Staatssecretaris De Jager verzette zich en deed een klemmend beroep op de Eerste Kamer in te stemmen met de voorstellen tot de versterking van de fiscale rechtshandhaving en het verkorten van de beslistermijnen. Hij beloofde enkele malen dat hij zeer nauwkeurig zal nagaan ('monitoren') hoe de maatregelen uitpakken.

Bankvordering
De Jager wees erop dat het hele nieuwe systeem van invordering dat de belastingdienst vanaf 1 januari 2008 wil gaan hanteren op losse schroeven komt te staan als het element bankvordering eruit zou worden gehaald. Volgens De Jager gaat de fiscus alleen gebruik maken van de eventuele kredietruimte op gewone betalingsrekeningen bij banken van belastingplichtigen. In het begin zal het vooral om kleine vorderingen gaan. Leenruimte van mensen met een creditcard blijft buiten het bereik van de fiscus.

Handhavingsconvenanten
Senator Biermans (VVD) incasseerde verheugd de mededeling dat de belastingdienst zich strikt gaat houden aan de termijnen genoemd in de Algemene Wet Bestuursrecht. Enige scepsis hadden Biermans en ook Essers over de werking van de handhavingsconvenanten die de fiscus met ondernemers sluit. In ruil voor afspraken over betaling van belastingschulden ziet de fiscus of van tijdrovende controles. De senatoren van CDA en VVD wilde ook meteen in een convenant opnemen wat er gebeurt als fiscus en ondernemer een geschil hebben: een gang naar een mediator of naar de rechter. Maar staatssecretaris De Jager verzette zich hiertegen. Hij zei dat 'vertrouwen' in dit geval een sleutelbegrip is en dat hij het wederzijds vertrouwen tussen ondernemer en fiscus niet onder druk wilde zetten door bij voorbaat een geschillenregeling af te spreken.

Toezegging
PvdA-senator Leijnse vroeg nog wat zwaardere middelen om belastingplichtigen die weigeren te betalen aan te pakken. De staatssecretaris beloofde hierover na te denken. SP-senator Reuten kreeg de toezegging dat De Jager wat minder vaak over 'klant' zal spreken als hij belastingplichtige bedoeld. De SP-senator zei dat de vergelijking met klanten van een commercieel bedrijf helemaal niet opgaat, waar het belastingplichtigen betreft: Wij moeten benadrukken dat de staat en de belastingbetaler in een organisch geheel zitten en dan heb je het niet over klanten. Staatssecretaris De Jager zei dat het streven erop gericht blijft om de dienstverlening aan de belastingplichtigen op te voeren. Voor mensen bij de belastingdienst zou dat soms een mentale omslag vergen.
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.