Uganda: vooral vrouwen en kinderen getroffen door overstromingen 26 september 2007, Kampala - In het noorden en oosten van Uganda lijden met name vrouwen en kinderen onder overstromingen die zijn veroorzaakt door zware regenval.

De overstromingen - de ergste sinds tientallen jaren - hebben ervoor gezorgd dat ongeveer 200.000 mensen hun huizen hebben moeten verlaten. Deze vluchtelingen komen bij de 110.000 Ugandezen die ontheemd zijn geraakt als gevolg van een conflict in het noorden van het land. "Veel kinderen en hun families zijn extra kwetsbaar, omdat ze al ruim twintig jaar in een gebied leven waar het oorlog is," zegt Keith McKenzie, directeur van het Unicef-kantoor in Uganda.

Gevolgen van de overstromingen Ziektes veroorzaakt door vervuild water, malaria en acute luchtweginfecties zijn volgens rapporten met 30 procent toegenomen. Daarnaast kunnen ruim 100.000 kinderen niet naar school, omdat door de overstromingen schoolgebouwen onbruikbaar zijn geworden. De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat wegen en bruggen zijn weggespoeld of onbegaanbaar zijn. Hulpgoederen worden per boot of vliegtuig afgeleverd.

Door het water zijn bij veel families de oogstopbrengsten van juli en augustus verloren gegaan. Het beplanten van het land met nieuwe gewassen moet worden uitgesteld, zodat de gebruikelijke periode van schaarste niet twee maar tien maanden zal duren.

De hulp van Unicef
Unicef heeft dringend 7,2 miljoen dollar (ruim 5 miljoen euro) nodig om adequate hulp te kunnen verlenen. Tot nu toe heeft Unicef de Ugandese regering voorzien van 1 miljoen mazelen- en 1,2 miljoen poliovaccins. Ook is er gezorgd voor medische hulpmiddelen voor 20.000 mensen en voor 17.400 muskietennetten om malaria te voorkomen.

Daarnaast hebben Unicef en haar partners 177.000 waterzuiveringstabletten gedistribueerd en wordt er voorlichting gegeven op het gebied van hygiëne. Ruim 150.000 kinderen kunnen in 300 schooltenten lessen volgen. Unicef helpt bij het herstel van sanitaire voorzieningen in 49 basisscholen en zij zal 100 scholen - die ook dienstdoen als opvangcentra voor dakloze families - van noodlatrines voorzien. De slachtoffers van de overstromingen hebben van Unicef ook dekens, kookgerei, dekzeil, zeep en andere huishoudelijke artikelen gekregen.