Ingezonden persbericht


Reuzenoctopussen in blijdorp uniek voor europa

Sinds een week bezit Diergaarde Blijdorp een paartje Pacifische reuzenoctopussen. Het zijn waarschijnlijk de enige van hun soort in Europa en Blijdorp gaat er alles aan doen om als eerste dierentuin ter wereld met deze bijzondere dieren te kweken.

Zes jaar geleden leefde er al eens een Pacifische reuzenoctopus in het Oceanium. Dat dier leefde slechts 8 maanden, maar in die korte tijd werd Okkie enorm populair bij de Diergaarde-bezoekers. Waarschijnlijk was Okkie al op leeftijd toen hij in het Oceanium arriveerde en deze octopussen worden gemiddeld maar drie of vier jaar oud. Het zijn opmerkelijke verschijningen met acht lange armen die met een dubbele rij zuignappen zijn bezet. Aan de zijkanten van de kop bevinden zich grote, starende ogen waarmee ze nauwgezet alles in zich op lijken te nemen. Ze staan bekend als echte uitbraakkunstenaars. Het verblijf is dan ook zoveel mogelijk 'uitbraakproof' gemaakt.

In Europese dierentuinen en aquaria zijn octopussen maar zelden te zien en de Pacifische reuzenoctopussen worden hier eigenlijk nooit gehouden. Ze kunnen een armspanwijdte van meer dan vier meter bereiken terwijl de gewone octopus uit de Noordzee maximaal 70 centimeter wordt!

In het wild zijn Pacifische reuzenoctopussen behoorlijk talrijk en hebben de nodige vijanden: naast mensen zijn dat vooral zeehonden, zeeotters en potvissen. Toch druist het tegen Blijdorps principes in om voortdurend exemplaren uit het wild te moeten halen. Daarom werd besloten om niet een enkele octopus, maar een paartje te laten overkomen en daarmee een kweekpoging te ondernemen, iets wat nog nooit in een dierentuin of aquarium is gelukt.

Op basis van de ervaringen van Amerikaanse collega's zijn in het Oceanium speciaal voor dit doel twee aquaria gebouwd met allerlei vernuftige voorzieningen. Octopussen zijn solitair levende dieren, die elkaars grootste vijanden zijn, maar om met ze te kweken moet er toch een paring plaats vinden. Daarom leven onze octopussen elk in hun eigen aquarium, maar die zijn wel met elkaar verbonden. Een verwijderbare tussenschuif moet op het juiste moment een 'liefdevol samenzijn' mogelijk maken. Mocht dat allemaal goed verlopen, dan produceert het vrouwtje ruim 100.000 eitjes zo groot als een rijstkorrel. Ze bewaakt haar eieren, houdt ze schoon en na vijf tot zeven maanden komen ze uit. Pasgeboren jonge octopussen zijn ongeveer 7 millimeter lang en echte miniatuurversies van de volwassen dieren, compleet met zuignapjes. Tijdens deze verzorgingsperiode eet het vrouwtje niet en na het uitkomen van de jongen sterft ze.

Voor de octopussen is een bijdrage ontvangen van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) als afscheidscadeau voor scheidend wethouder Wim van Sluis.

BLIJDORP-PRIMEUR: EEN JONGE GEVLEKTE HYENA

Voor het eerst wordt in Diergaarde Blijdorp een hyena grootgebracht. De vader van de kleine is geboren in Dierenpark Amersfoort en was al twee jaar in Blijdorp aanwezig, maar de moeder arriveerde pas op 4 april van dit jaar uit het Franse Beauval in Rotterdam. Een razendsnelle kennismaking tussen beide dieren resulteerde al op 2 september in de geboorte van een tweeling! Helaas overleefde een van de jongen slechts kort, maar de andere kleine hyena is samen met zijn/haar moeder te zien op het voormalige tijgerverblijf.

Gevlekte hyena's zijn in dierentuinen niet zo vaak te zien: op dit moment leven er in totaal maar ongeveer 50 dieren in ca. 15 Europese dierentuinen. Het Europese stamboek voor de gevlekte hyena wordt door Dierenpark Amersfoort bijgehouden. In het wild hebben gevlekte hyena's een vrij groot verspreidingsgebied ten zuiden van de Sahara, en de soort is gelukkig niet zeldzaam. Hun grootste vijand naast de mens is de leeuw. Heel wat jonge (maar ook volwassen) hyena's worden gedood door de koning der dieren. Ondanks hun slechte roep zijn hyena's erg interessante dieren. Opvallend is, dat de jongen door de moeder worden grootgebracht, vaak in een clan met andere - vaak verwante - vrouwtjes. De aanwezigheid van de vader wordt daarbij niet op prijs gesteld, en terecht: zij zullen hun eigen jongen vaak zien als een gemakkelijke prooi! Ook in Blijdorp werd het mannetje kort na de geboorte door de moeder verjaagd. Hij moet zijn tijd nu in het binnenverblijf doorbrengen, terwijl moeder en kind het hele buitenverblijf tot hun beschikking hebben.

Tussen 1884 en 1886 werden er in de oude Rotterdamse Diergaarde in totaal zes gevlekte hyena's geboren, maar hoe het die diertjes vergaan is, valt niet meer na te gaan. Het lijkt waarschijnlijk dat de jonge hyena die nu in Blijdorp te zien is kans maakt op de titel 'eerste in Rotterdam geboren en getogen hyena'. Blijdorp hoopt dat hem/haar dat inderdaad gaat lukken!

NIEUW VERBLIJF VOOR CHINESE ALLIGATORS

In de Chinese tuin van Diergaarde Blijdorp is een nieuw verblijf gebouwd voor Chinese alligators. Het verblijf biedt de zeldzame krokodillen volop ruimte in een passende omgeving en is uiteraard aangepast aan de natuurlijke behoeften van de dieren.

Er zijn twee soorten alligators: de grote Mississippi-alligator uit het zuidoosten van de Verenigde Staten (die wel vier tot vijf meter lang kan worden) en de Chinese alligator, die met moeite de twee meter haalt. Tot voor kort werd de Chinese alligator algemeen beschouwd als de meest bedreigde krokodil. Vroeger kwam hij voor langs de Yangtse-rivier en haar zijrivieren, maar in 2006 leefden er nog maar 150 exemplaren in een klein gebied in het zuiden van de provincie Anhui. In diezelfde omgeving werd een fokprogramma gestart, dat zo succesvol verliep, dat in 2003 en 2006 veel gefokte alligators met succes konden worden gereïntroduceerd.

In 1999 besloten de Europese dierentuinen een Europees fokprogramma (EEP) op te zetten met de 27 in Europa aanwezige dieren. Die dieren waren verspreid over 11 dierentuinen. Blijdorp had toen een in New York geboren stel Chinese alligators. In Europa wilde het met de fok niet lukken en de oorzaken daarvan werden snel duidelijk: om deze dieren tot voortplanting te brengen is een winterslaap noodzakelijk. In een traditioneel warm krokodillenverblijf werkt dat niet en dus moest er een groot (buiten)verblijf komen met winterslaapholen.

En dat verblijf is er nu! Om een geheel verse start te maken heeft Blijdorp de twee Chinese alligators van London Zoo overgenomen en samen met het al in Blijdorp aanwezige vrouwtje hopen we dat dit trio ons gaat verblijden met jonge alligatortjes. Om dat mogelijk te maken zullen de dieren van eind oktober t/m maart - onzichtbaar voor het publiek - in de binnenruimte (waar de temperatuur 12ºC bedraagt) worden gehouden. Dat betekent dat de dieren vanaf nu dus nog ruim een maand in hun nieuwe verblijf in Blijdorp te zien zijn.

Het verblijf van de Chinese alligators is een geschenk van Herrador Beheer BV.

En verder:
Sinds kort zijn de twee jonge en speelse servals regelmatig buiten te zien. Zij werden half augustus geboren. Deze hoogpotige katachtigen verblijven nu nog in de oude kattenrotonde, maar verhuizen later in dit jaar naar een nieuw verblijf op de Afrikaanse savanne.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427