Gemeente 's-Hertogenbosch

26-09-2007
Aanpak bijgesteld, goede resultaten door intensieve samenwerking Het Grote Steden Beleid (GSB) in de buurten Haren Donk en Reit en Deuteren zorgt voor verbetering van de leefbaarheid. De gezamenlijke aanpak van gemeente, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie en vrijwilligers zorgt voor goede resultaten. De intensieve aanpak en samenwerking zijn aangevuld met enkele proefprojecten waarbij één partij de regie voert. Aandachtsbuurten zoals Hambaken, Boschveld, Barten Zuid en Orthen Links vragen om een langere adem hier wordt op onderdelen de GSB aanpak bijgesteld.

Het college van B&W heeft de planning voor het Grote Steden Beleid in 's-Hertogenbosch geactualiseerd op basis van de huidige resultaten en ontwikkelingen in de verschillende aandachtsbuurten. Samen met de stadspartners is de planning uit 2004 geëvalueerd en op onderdelen bijgesteld.

Verbeterde leefbaarheid
In Haren Donk en Reit en Deuteren leidt de GSB aanpak tot verbetering van de leefbaarheid in fysiek en sociaal opzicht. De aanpak in deze buurten is zo effectief dat door middel van een overgangsperiode de extra GSB aandacht langzaam kan worden afgebouwd. De afbouw gebeurt langzaam om ervoor te zorgen dat de sociale netwerken ook op lange termijn in stand blijven. De GSB aanpak in de buurten Hinthamerpoort (voorheen Barten Noord) en Moerputten is nagenoeg afgerond. Beide buurten hebben vooral door de fysieke aanpak een nieuw aanzien gekregen en daardoor niet langer de bijzondere GSB aandacht nodig.

Intensiever samenwerken
De kracht van GSB in 's-Hertogenbosch is onder meer de intensieve en jarenlange samenwerking tussen gemeente 's-Hertogenbosch, woningcorporaties Zayaz en BrabantWonen en welzijnsonderneming Divers. Deze ervaringen zijn zo positief ,dat we dit willen uitbreiden. Hiervoor zijn enkele proefprojecten gestart waarbij één partij de regie voert. Een voorbeeld hiervan is de Brede Bossche School (BBS) in Boschveld waarvan Zayaz het fysieke onderdeel trekt. Voor de BBS in de Gestelse buurt neemt Brabantwonen de regie voor haar rekening. Er wordt nog nagedacht om deze vorm van samenwerken mogelijk ook voor andere projecten en buurten toe te passen, bijvoorbeeld in Hambaken, Barten Zuid.

Blijvende aandacht
De buurten Eikendonk, Boschveld, Barten Zuid, Orthen Links en Hambaken blijven voorlopig GSB aandachtsbuurt. Dat geldt ook voor Hofstad en Gestelse buurt waarbij een accent komt te liggen op sociale ondersteuning. Het college heeft besloten de aanpak voor een deel van de Hambaken te vervroegen van 2010 naar 2008. Herstructurering van Orthen Links stond gepland ná 2010, dit wordt ín 2010. Vooruitlopend op de herstructurering in Barten Zuid in 2014 gaat BrabantWonen, inventariseren of er delen van de buurt kunnen worden gerenoveerd of op lege plekken in de wijk nieuwbouw mogelijk is. De voorbereiding van de herstructurering Eikendonk is in volle gang. Er vindt intensief overleg plaats met bewoners over de toekomst van de wijk. In de Gestelse buurt heeft BrabantWonen de renovatie afgerond, van de nieuwbouw in de Meerendonk wordt een verdere impuls voor deze buurt verwacht.