Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 september 2007

Persbericht

ENSCHEDE winnaar

'SPORTGEMEENTE 2007'

De gemeente Enschede heeft de eretitel 'Sportgemeente 2007' in de wacht gesleept. Tijdens het VSG-Congres in Amsterdam ArenA ontving de Enschedese wethouder sport, de heer Ed Wallinga uit handen van juryvoorzitter Peter van der Velden een sportcheque ter waarde van 2000 euro. Dit geldbedrag zal ten goede komen aan de lokale sport. Promotiemateriaal gaat Enschede ondersteunen om bekendheid te geven aan deze eretitel.

Het was een spannende nek-aan-nek-race tussen de genomineerde gemeenten Enschede, Helden, Nijmegen, Rotterdam en Weert. Overtuigend besloot de jury - bestaande uit vertegenwoordigers van VSG, NOC*NSF en de VNG - Enschede de titel van Sportgemeente 2007 toe te kennen. Het Enschede sportbeleid kenmerkt zich door drie I's: Innovatief, Integrale aanpak en Interactief. Innovatief omdat Enschede voorop loopt in het ontwikkelen en invoeren van unieke projecten en activiteiten. Uniek is de gemeente Enschede in haar sportsubsidiestelsel, haar sportstructuurvisie en sportstimuleringsprojecten. Enschede investeert in een 'Scholingsboulevard', waarin vmbo-scholen samenwerken.

Integraal omdat Enschede sport koppelt aan andere beleidsterreinen. Dit integrale karakter van het sportbeleid komt onder andere tot uiting in de Sportboulevard, waarbinnen 3 sportaccommodaties, 14 sportverenigingen, basisscholen, voortgezet onderwijs en een gezondheidscentrum zich bundelen en samenwerken.

Interactief omdat de gemeente een vaste partner is van de Enschedese sportwereld. De bestuurlijke lijnen zijn kort. De bestuurlijke decentralisatie naar de wijken lijkt te werken in Enschede. Elk stadsdeel heeft een consulent Sport en Bewegen die als regisseur de combinatie onderwijs, cultuur en sport moet waarborgen. Enschede heeft een sterke verbinding tussen de concrete praktijk in de wijk en de politiek-bestuurlijke praktijk van het stadhuis.

Op het gebied van 'Sport en Onderwijs' blinkt Enschede uit in de aanwezigheid van vakleerkrachten op de meeste basisscholen. Een convenant met schoolbesturen garandeert een aantal lessen bewegingsonderwijs. Bijzonder is dat sport een plek heeft gekregen binnen de naschoolse opvang. Hiervoor worden vier uur per week vakleerkrachten ingezet. Binnen het leerlingvolgsysteem zijn veel gegevens bekend over sport (verenigingslidmaatschap), bewegen (beweegnorm) en gezondheid (BMI) van de leerlingen.

Kortom: de sport binnen de gemeente Enschede is volop in beweging. Innovatie, een integrale aanpak en nauwe samenwerking met partners binnen en buiten de stad maken dat Enschede als gemeente uitblinkt in de sport! Enschede biedt haar inwoners van 0 tot 80 'een sluitende keten van life-time sporten en bewegen' aan en is met recht Sportgemeente 2007.

De verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar' is dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

----------
Terug naar boven

----------
Informatie voor de redactie

Foto: Anita Riemersma
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Anja Verweij, communicatie Vereniging Sport en Gemeenten, telefoon 06 - 22319075 of a.verweij@sportengemeenten.nl.
- Chantal Monnikhof, communicatie gemeente Enschede, telefoon 06 - 10920358, of c.monnikhof@enschede.nl