Radboud Universiteit Nijmegen


Prijs van vakgenoten voor Ap Dijksterhuis

Sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis is door de Society for Personality and Social Psychology onderscheiden met de Theoretical Innovation Prize 2007. Dat is een jaarlijkse prijs van de vereniging van vakgenoten voor het meest innovatieve theoretische artikel, boekhoofdstuk of te publiceren manuscript van het jaar. Dijksterhuis krijgt de prijs voor het artikel dat hij in 2006 samen met L.F. Nordgren publiceerde over het onbewuste: Dijksterhuis, A., & Nordgren, L.F. (2006). A Theory of Unconscious Thought, in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science, Vol. 1, no. 2, pp. 95-109.

Sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis doet al een jaar of tien onderzoek naar het belang van het onbewuste. Dat leverde hem onder meer in 2005 een Early Career Award van de American Psychological Association op. Ook ontving hij in dat jaar een VICI-subsidie van NWO, waarmee hij gedurende vijf jaar een onderzoeksgroep van zeven personen aan het werk kan houden.

Deze week verschijnt zijn boek Het slimme onbewuste. Daarin maakt Dijksterhuis voor een breed publiek duidelijk hoe belangrijk het onbewuste is: dat belang is een stuk groter dan menig mens graag voor zichzelf wil toegeven. Dijksterhuis: `Het idee dat het bewuste rationeel is en het onbewuste irrationeel, is diepgeworteld. Maar soms zijn onbewuste intuïtieve processen veel redelijker. Dat wil zeggen: ze komen vaak veel beter overeen met wat goed voor je is.'

Dijksterhuis is een van de sprekers op de wetenschapsavond Buiten Bewustzijn, over de onbewuste mens, vrijdag 28 september in LUX Nijmegen (uitverkocht).