Gemeente Urk

Urk brengt glazvezelverbindingen naar bedrijventerrein Zwolsehoek

Gemeente investeert in koppelpunt voor bedrijven - De Provincie Flevoland werkt samen met de gemeenten Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Urk aan de realisering van een glasvezelring middels vraagbundeling binnen het landelijk gebied van Flevoland. In dat kader worden overheids- en semi-overheidsinstellingen bij elkaar gebracht en aangesloten op een te realiseren glasvezelring die mogelijkheden biedt voor snel data- en internetverkeer. Binnen de gemeente Urk gaat het dan o.a. om de aansluiting van het gemeentehuis, Het Dok en de bibliotheek.

Ten behoeve van de bedrijven op het bedrijventerrein realiseert de gemeente Urk komend voorjaar een koppelpunt aan de rand van het bedrijventerrein Zwolsehoek. Voor geïnteresseerde bedrijven op Urk wordt het daarmee relatief makkelijk om aangesloten te worden op breedbandvoorzieningen. Met deze voorziening maakt de gemeente het bedrijventerrein Zwolsehoek nog aantrekkelijker voor potentiële vestigers en reeds gevestigde bedrijven.

Het koppelpunt wordt op kosten van de gemeente gerealiseerd bij de ingang van bedrijventerrein Zwolsehoek (fase 5). Juist in dit gebied zijn reeds veel dienstverlenende bedrijven gevestigd. Ook worden in dit gebied nog nieuwe vestigers verwacht met belangstelling voor glasvezelverbindingen. Middels aansluiting van de glasvezelring op een bestaande marktplaats wordt beoogd de aangesloten bedrijven en instanties van meet af aan een pallet aan diensten te kunnen bieden.

Het project om te komen tot de glasvezelring Flevoland bevindt zich momenteel in een belangrijke fase. De Europese aanbestedingsprocedure is inmiddels gestart. Medio oktober 2007 wordt duidelijk welke firma de glasvezelring mag realiseren. De feitelijke realisering van het koppelpunt wordt begin 2008 verwacht. Na realisering van het koppelpunt wil de gemeente Urk in samenwerking met de Bedrijven Kring Urk bij het bedrijfsleven inventariseren welke bedrijven direct belang hebben bij aansluiting. Middels een collectieve aanvraag tot aansluiting kan dan wellicht voor relatief lage prijzen een aansluiting op de glasvezelring gerealiseerd worden.

Wethouder Johannes Koffeman is heel duidelijk als hij zegt: Als gemeente Urk doen we er alles aan om het bedrijventerrein Zwolsehoek op een kwalitatief hoog niveau te krijgen. Naast de

kwaliteitsimpuls in de infrastructuur en groenvoorziening, en laatst het collectieve beveiligingsproject, is dit een volgende stap in het proces. Met name op dit bedrijventerrein zien we in en rond de kantorenzone steeds meer dienstverleners verschijnen. Dergelijke bedrijven hebben nu of in de toekomst behoefte aan breedbandvoorzieningen. Als je als gemeente dan een kans hebt om daarin te faciliteren, dan pak ik die graag. We zijn al een van de betere bedrijventerreinen in Nederland, maar het kan altijd nóg beter.