Gemeente Vlaardingen


Geen machtsmisbruik door wethouder Oosterom, wel normen gedragscode overtreden

26 september 2007

Van misbruik van macht door wethouder Cees Oosterom bij de woningtoewijzing van Westhavenkade 78 aan zijn zoon is bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten na onderzoek niets gebleken. De onderzoekers zijn wel van mening dat de wethouder normen uit de gedragscode voor bestuurders van de gemeente Vlaardingen heeft overtreden.
De wethouder heeft laten weten zijn portefeuille ter beschikking te stellen.

Op 22 augustus 2007 verscheen een artikel in het Vlaardingse huis-aan-huisblad Groot Vlaardingen over de toewijzing van twee woningen aan de Westhavenkade aan familieleden van de wethouder en de gemeentesecretaris van de gemeente Vlaardingen. De woningen zijn eigendom van de gemeente en waren kort daarvoor door de vorige tijdelijke bewoners verlaten. Deze bewoners kregen het verzoek om de woningen te ontruimen van een bemiddelingsorganisatie in antikraak woningen, die het verzoek op haar beurt weer van de gemeente had gekregen. De wethouder en de gemeentesecretaris werden in de media beschuldigd van misbruik van hun positie. Het college van B&W besloot op 29 augustus 2007 een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen. Dit onderzoek is op 24 september afgerond en voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

* Conclusie

* Wethouder stelt portefeuille ter beschikking
* Geen raadsvergadering

* Geen procedures en regels

* Opdracht aan Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten

Conclusie
De onderzoekers geven in hun rapport aan dat de beslissing om de contracten met de vorige bewoners op te zeggen al was genomen op het moment dat de wethouder zijn interesse liet blijken. De conclusie is dan ook dat van een oorzakelijk verband tussen het optreden van de wethouder en het gedwongen vertrek uit de woningen door de ex-bewoners geen sprake is. Ook zonder het optreden van de wethouder hadden de ex-bewoners de woning moeten verlaten.

Volgens de onderzoekers heeft de wethouder echter niet in overeenstemming gehandeld met de letter en geest van algemene integriteitsprincipes (onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid) uit de gedragscode voor bestuurders van de gemeente Vlaardingen. De wethouder heeft volgens hen de schijn gewekt dat zijn eigen belangen (c.q. die van zijn zoon) vermengd werden met het algemeen belang en dat hij informatie die hij uit hoofde van zijn ambt bezat, heeft aangewend voor zijn privé belang c.q. dat van zijn zoon.

Terug naar boven

Wethouder stelt portefeuille ter beschikking
Wethouder Oosterom heeft besloten om zijn portefeuille per direct ter beschikking te stellen. Het college van burgemeester en wethouders heeft er groot respect voor dat de wethouder in deze moeilijke situatie zijn volle verantwoordelijkheid heeft genomen. Voorlopig neemt het college de taken van de wethouder waar.

Terug naar boven

Geen raadsvergadering

Naar aanleiding van deze nieuwe situatie is vanochtend de agendacommissie bijeengekomen. De agendacommissie is tot de conclusie gekomen dat het nu niet opportuun is de voor vanavond uitgeschreven raadsvergadering doorgang te laten vinden.

Terug naar boven

Geen procedures en regels
De onderzoekers hebben ook geconcludeerd dat er geen procedures en regels bestonden voor het uitgeven van woningen door middel van een om niet contract. Naar de mening van de onderzoekers hadden dergelijke regels opgesteld moeten worden, alvorens woningen in eigen beheer uit te geven.

Het college van burgemeester en wethouders zal op korte termijn aangeven hoe in de richting van de ambtelijke organisatie vervolg wordt gegeven aan de uitkomsten van het onderzoek.

Terug naar boven

Opdracht aan Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten heeft het onderzoek gedaan in opdracht van burgemeester Bruinsma. De opdracht was te onderzoeken of wethouder Cees Oosterom overeenkomstig de reguliere regelgeving en de letter en geest van de bestuurlijke gedragscode van de gemeente Vlaardingen heeft gehandeld ten aanzien van het gebruik van de woning Westhavenkade 78.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten heeft ook onderzocht in opdracht van burgemeester Bruinsma of de gemeentesecretaris overeenkomstig de reguliere regelgeving en de letter en geest van de ambtelijke gedragscode van de gemeente Vlaardingen heeft gehandeld ten aanzien van het gebruik van de woning Westhavenkade 79. Morgenavond informeert het college de fractievoorzitters in een besloten vergadering over de conclusies van dit rapport.

Terug naar boven

In de rechterkolom vindt u een link naar een persbericht van de heer Oosterom en naar de brief van het college van B&W waarin het college de gemeenteraad informeert.