Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

home -> arbeid en inkomen -> ziektekosten chronisch zieken

Ziektekosten voor chronisch zieken nog altijd hoger

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

In allerlei media is de afgelopen dagen bericht over de stijging van de ziektekostenpremies in 2008. Daarbij is de suggestie gewekt dat chronisch zieken minder gaan betalen dan andere Nederlanders. Dat klopt niet. Chronisch zieken betalen in 2008 nog steeds meer dan gezonde Nederlanders.

De belangrijkste veranderingen in het nieuwe zorgstelsel zijn de afschaffing van de no-claim en de invoering van een verplicht eigen risico. Vanwege de afschaffing van de no-claim wordt de basispremie voor alle verzekerden verlaagd. Daar staat de invoering van een verplicht eigen risico van 150 euro tegenover. Door dit verplichte eigen risico zijn chronisch zieken meer kwijt dan Nederlanders die geen of weinig zorgkosten maken. Want zij maken doorgaans het hele eigen risico vol.

Gemiddelde zorggebruiker

Ook vergeleken met de 'gemiddelde gebruiker' van zorg is de chronisch zieke geen spekkoper. De gemiddelde gebruiker maakt volgens berekeningen van VWS 103 euro van het eigen risico op. Kortom, de chronisch zieke besteedt 47 euro meer. Deze achterstand ten opzichte van de gemiddelde gebruiker heeft de regering proberen te ondervangen met een compensatieregeling van 47 euro. Inmiddels blijkt echter dat veel chronisch zieken buiten de definities van de regeling vallen en dus geen geld terugkrijgen.

Bijkomende kosten

Verder is het belangrijk om te bedenken dat chronisch zieken ook nog veel bijkomende ziektekosten hebben, die in de huidige publiciteit over ziektekostenverzekeringen buiten beschouwing zijn gebleven. Zoals eigen bijdragen in de AWBZ en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Herstel solidariteit

De CG-Raad is erg blij met de afschaffing van de no-claim. Het principe van onderlinge solidariteit tussen ziek en gezond wordt daarmee hersteld. Aan de andere kant blijft de CG-Raad strijden voor een vrijwaring van eigen risico voor chronisch zieken met hoge zorgkosten, zoals in het regeerakkoord is toegezegd.

(Geplaatst: 27 september 2007)

---