FNV Sport

FNV pleit voor verbetering pensioenpositie ZZP-er

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de FNV vorige week gepleit voor het oprekken van diverse pensioenregelingen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). De vakbond reageert hiermee op de brief van het kabinet waarin het diverse mogelijkheden tot pensioenopbouw door zzp'ers van de hand wees.

Veel zzp'ers zien het pensioen als sluitstuk op hun begroting. Vooral startende zelfstandigen en zzp'ers in minder goede financiële omstandigheden beschouwen de hoge premies die zij nu moeten betalen aan verzekeraars als een struikelblok.

Ook de mogelijkheden voor oudere zzp'ers om na jaren loondienst zonder pensioenbreuk de gang te maken naar zelfstandigheid zijn beperkt.

Samen met de aangesloten zzp-bonden, stelt de FNV daarom een aantal regelingen voor die hun pensioenpositie moet verbeteren. Zo wil de vakbond dat zzp'ers de mogelijkheid krijgen om zich vrijwillig aan te sluiten bij een Bedrijfstakpensioenfonds tegen dezelfde voorwaarden als werknemers.

Vooruitlopend op het binnenkort te verwachten advies van de Stichting van de Arbeid wil de FNV dat zzp'ers ook toegang krijgen tot de levensloopregeling. Naast deze maatregelen, wil de FNV de bewustwording onder zzp'ers over hun pensioenpositie vergroten via een voorlichtingscampagne.
26-09-2007