Gemeente Lelystad

Lelystad succesvol in begeleiding werkzoekenden

Gemeente Lelystad is succesvol in de begeleiding van werkzoekenden. Sinds begin 2006 is het aantal uitkeringsgerechtigden gedaald met ruim 500. Van 2150 uitkeringsgerechtigden begin 2006 naar ongeveer 1630 uitkeringsgerechtigden op dit moment.

Korte weg

Binnen de Wet Werk en Bijstand is werk boven inkomen het uitgangspunt. Oogmerk is om mensen intensief via een korte weg te begeleiden naar werk en zo het aantal uitkeringsgerechtigden te verminderen. Voor de gemeente Lelystad en de werkzoekenden begint het Werk boven Inkomen beleid nu vruchten af te werpen.

Maatwerk

Lelystad heeft de afgelopen jaren op dit gebied fors geïnvesteerd in instrumenten waardoor uitkeringsgerechtigden begeleid zijn naar werk: er zijn afspraken gemaakt met reïntegratiebedrijven en werkgevers en er zijn trajecten uitgezet voor regulier werk, stageplaatsen, leerwerkplaatsen, verloningsconstructies ( tijdelijk werk) en loonkostensubsidies.

Doelstelling

Door deze aanpak en door maatwerk te bieden aan cliënten die langdurig werkloos zijn, heeft Lelystad (met ca. 1630 uitkeringsgerechtigden) nu al ruim de doelstelling van maximaal 1825 uitkeringen gehaald voor eind 2007. Wel is het zo dat het aantal uitkeringsgerechtigden kan fluctueren, doordat telkens nieuwe mensen een bijstandsuitkering aanvragen en een aantal cliënten vanuit de verloningsconstructie weer terug komt in de bijstand. Daarom is continuering van de aanpak van het grootste belang.

Lelystad grootste daler aantal geregistreerde werkzoekenden in Flevoland

Ook het totaal aantal geregistreerde werkzoekenden in Lelystad loopt terug. Dit zijn mensen die werkloos zijn en ingeschreven staan bij het Centrum voor Werk en Inkomen als werkzoekende en een WW-uitkering, bijstandsuitkering of andere uitkering ontvangen.

Ten opzichte van een jaar geleden scoort Lelystad binnen de provincie het best. Het aantal geregistreerde werkzoekenden in Lelystad is ten opzichte van juli 2006 gedaald van 3965 naar 2873, dat is omgerekend een daling van 27%. Lelystad is daarmee de grootste daler op dit gebied onder de gemeenten in Flevoland. Dat blijkt uit cijfers van het CWI.

Daling

In heel Flevoland is het aantal geregistreerde werkzoekenden sinds 2006 gedaald met 20%. De daling is Flevolandbreed onder andere toe te schrijven aan economische groei. Voor Lelystad spelen ook de bovengenoemde resultaten van de maatwerk aanpak van het werk boven inkomen beleid voor bijstandsgerechtigden een duidelijke rol.
---