Groen!

Brussel, 26 september 2007

België moet volmondig steun betuigen aan democratisch protest in Myanmar, en Vlaanderen moet kleur bekennen

Op dit moment stijgt de spanning in Myanmar met het uur. Het lijkt er sterk op dat het militaire regime de confrontatie wil aangaan met de honderdduizenden vreedzame burgers die de voorbije dagen op straat kwamen in een moedig protest, mee op gang getrokken door de boeddhistische monniken. De groeiende demonstraties zijn een teken van hoop, in een land waar de bevolking al 45 jaar onder een wrede dictatuur leeft.

Groen! drukt, samen met de Europese Groene Partij, haar volledige steun uit aan het democratisch verzet in Myanmar. Van de verschillende Belgische overheden vragen we op zeer korte termijn een duidelijk politiek signaal van steun.

Wouter De Vriendt (Kamerlid): Op dit moment vindt de algemene vergadering van VN plaats in New York. België is nu lid van de Veiligheidsraad. Het is nu aan de Belgische regering om een actieve rol te spelen in het tot stand komen van een ondubbelzinnige veroordeling van de militaire dictatuur door de internationale gemeenschap.

Groen! steunt volledig de intentie van de EU om de sancties tegen Myanmar te verscherpen. In dat verband moet ook de Vlaamse regering dringend en eenduidig kleur bekennen.

Eloi Glorieux (Vlaams Parlementslid): Vandaag dienden we een parlementaire vraag in bij minister Moerman over de doorverkoop van militaire goederen door India aan het dictatoriale regime van Myanmar. In een NGO-rapport dat in juli verscheen werd aangeklaagd dat India, ondanks internationale embargos, militaire apparatuur wil doorverkopen aan Myanmar. Het gaat daarbij onder meer om helikopters, die componenten bevatten uit België. Dit soort heruitvoer, via een ander land, ondermijnt het Europese beleid inzake wapenexport en de sancties tegen Myanmar. Wij verwachten nu dat de Vlaamse regering duidelijk afstand neemt van de levering, en er onmiddellijk voor pleit dat er een nieuwe clausule wordt uitgewerkt waardoor dit soort heruitvoer niet kan zonder toestemming van de exportvergunnende overheid.

Over het genoemde NGO-rapport had ook Bart Staes (Europarlementslid) al vragen gesteld in het Europees Parlement. En vandaag is er in het Europees Parlement een debat over Myanmar, waar onder meer een resolutie van de Groene Fractie voorligt.

Eloi Glorieux Wouter De Vriendt Bart Staes