Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Graag uw aandacht voor bijgevoegd nieuwsbericht.

Met vriendelijke groeten,

Marcelle Mocking
PR & Communicatie
Kasteel de Haar

----------


- Persbericht -
()

Onderwerp: Rijtuigen kasteel de Haar naar Nationaal Rijtuigmuseum

Datum: woensdag 26 september 2007

Informatie: Marcelle Mocking, Pr & Communicatie 030 6778510 (kantooruren)
m.mocking@kasteeldehaar.nl
()

Rijtuigen kasteel de Haar naar Nationaal Rijtuigmuseum

De collectie rijtuigen van kasteel de Haar, samengesteld in de 19e eeuw, is aangekocht door het Nationaal Rijtuigmuseum. De opbrengst zal worden gebruikt voor de restauratie van het park behorend bij het kasteel.

De historie van de rijtuigen van kasteel de Haar sluiten aan bij de historie van het kasteel zelf. Toen baron Van Zuylen van Nijevelt van De Haar in 1887 huwde met de Franse barones De Rothschild liet hij het kasteel dat reeds eeuwenlang familiebezit was geheel restaureren door architect Pierre Cuypers. Dit werd het huidige kasteel de Haar. Het echtpaar schafte voor het nieuwe koetshuis een serie luxe rijtuigen aan, voornamelijk van Franse fabricage. Het werd een serie van dertien grote en kleine, robuuste en verfijnde koetsen. Pronkstuk was de Calèche à la d'Aumont, in Nederland pas enkele jaren later geëvenaard door de Crème Calèche van koningin Wilhelmina.

Toen in 1958 op het Groningse landgoed Nienoord een Nationaal Rijtuigmuseum werd opgericht, besloot de toenmalige baron om de rijtuigen in bruikleen te geven aan dit museum. Door middel van deze bruikleen was het mogelijk de rijtuigen in originele staat te conserveren, wat op het kasteel zelf nooit mogelijk zou zijn geweest.

Gezien het belang van de rijtuigencollectie van De Haar voor het Rijtuigmuseum streefde het museum na de ruituigen in eigendom te verkrijgen. Met de opbrengst zal het kasteel een belangrijk deel van de restauratie van park en tuinen ter hand kunnen nemen. Park en tuinen zijn evenals het kasteel zelf een Rijksmonument. Het Rijk beschikt echter vooralsnog niet over de middelen om de restauratie van monumentaal groen te subsidiëren. Voor de restauratie van park en tuinen is Stichting Kasteel de Haar daarom afhankelijk van bijdragen van derden. In 2005 heeft het VSB Fonds een bijdrage van 1,4 miljoen euro voor deze restauratie toegezegd. Tevens zijn er bijdragen geweest van het SNS Reaal Fonds en Baron van Zuylen voor diverse reeds afgeronde werkzaamheden. De Stichting draagt zelf 2 miljoen euro bij aan de restauratie park en tuinen die totaal ruim 5,5 miljoen euro kost.


- Einde persbericht -



Ingezonden persbericht