Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels: Meertaligheid maakt Europese Unie toegankelijker voor de burger (26/09/07)

De Europese Unie viert vandaag de Dag van de Talen. Dit initiatief bestaat ondertussen zeven jaar en stelt drie doelstellingen voorop: het belang van een goede talenkennis in de verf zetten, respect voor verschillende talen en culturen bijbrengen en burgers aanmoedigen hun leven lang talen te leren. Tal van workshops en evenementen vinden plaats in Brussel. Daarnaast wil Europees Commissaris Orban ook het debat over dit thema onder de burgers aanwakkeren: hij lanceerde daarom een internetraadpleging en rubriek "geef uw mening"

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, pleitbezorger van meertaligheid, juicht deze initiatieven toe. Zij is ervan overtuigd dat meertaligheid meer dan ooit aandacht verdient. Frieda Brepoels: "Talenkennis is essentieel voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de Europeanen. Maar het belang van meertaligheid gaat verder dan de economische meerwaarde. Diversiteit en meertaligheid zijn fundamentele basisprincipes van de Europese Unie. Onze Unie telt momenteel 23 officiële talen. Het is het democratische recht van alle Europese burgers om toegang te hebben tot documenten in hun eigen taal."

Frieda Brepoels is dan ook bijzonder ongerust over een recent voorstel om te snoeien in het budget voor de schriftelijke vertalingen van de plenaire zittingen van het Europees Parlement.
Frieda Brepoels: "Dit voorstel staat haaks op het motto van de Europese Unie "eenheid in verscheidenheid". Bovendien zou het de kloof tussen de burger en Europa alleen maar vergroten. Ik zal dan ook bijzonder waakzaam toezien dat meertaligheid en de positie van het Nederlands binnen de instellingen gehandhaafd blijft. Indien nodig worden zeker acties samen met collega"s ondernomen. De verscheidenheid binnen de Europese Unie is volgens mij geen hindernis, maar net een opportuniteit die we zo goed mogelijk moeten benutten."

Cf. http://ec.europa.eu/education/multiling/
Cf. http://forums.ec.europa.eu/multilingualism/

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu