ABVAKABO FNV

Personeel sluitpost bij aanbesteding welzijnswerk Zeeburg

De werknemers van stichting Welzijn aan het IJ en van stichting Dynamo in Amsterdam bereiden acties voor tegen het stadsdeel Zeeburg. De 140 werknemers verkeren in onzekerheid over hun toekomst. Zij dreigen hun werk te verliezen en maken zich grote zorgen over de continuïteit van het welzijnswerk. Het personeel eist dat de werkgelegenheid en bestaande arbeidsvoorwaarden behouden blijven.

Het stadsdeel Zeeburg maakte onlangs bekend dat ze het welzijnswerk gaat vernieuwen. Via een aanbestedingsprocedure komt volgens het staddeel aanbieder Civic als beste uit de bus. Inzicht in de plannen van Civic ontbreekt echter. Het is wel duidelijk dat er fors bezuinigd gaat worden op het welzijnsbudget. Regiobestuurder Ben Hoogedam van de vakbond: "De ervaring leert ons dat bezuinigen en innoveren niet samengaan. We praten hier over professionele werknemers die heel goed in staat zijn het welzijnswerk in Zeeburg te vernieuwen en verder te ontwikkelen. Nu schuift het stadsdeel hen als oud vuil aan de kant!"

Veel werknemers zijn al twee keer eerder getroffen door ontslag en fallissementsperikelen. Beide organisaties draaien goed en hebben nooit klachten ontvangen van het stadsdeel dat zij hun werk niet naar behoren zouden doen. De ledenraadpleging van ABVAKABO FNV werd drukbezocht.

"Het is duidelijk dat de werknemers zich genomen voelen door het stadsdeel. We gaan ons tot het uiterste verzetten en zullen niet accepteren dat personeel gedumpt wordt en het opgebouwde werk weer afgebroken wordt", aldus regiobestuurder Ben Hoogendam van ABVAKABO FNV.

Op 2 oktober maken de werknemers in de commissie sociaal beleid aan staddeelraad Zeeburg kenbaar dat het wegorganiseren van welzijnswerkers het tegendeel is van sociaal innoveren.