Gemeente Barendrecht

Persbericht 108 van de gemeente Barendrecht

Raad stemt in met voorkeursmodel Centrumontwikkeling

BARENDRECHT (woensdag 26 september 2007) ­ Tijdens de raadsvergadering van 24 september is het voorkeursmodel inzake de Centrumontwikkeling aangenomen. Dit betekent groen licht voor de verdere uitwerking van het model tot een structuurvisie.

De raad biedt met dit besluit duidelijkheid over de plangrenzen. De bebouwing aan de Rijnstraat, het Bessenpad en het Frambozenpad en de woningen ten noorden van de Baerne zijn uit het plangebied. De bebouwing aan de Lindehoevelaan, de Keerweer, 't Weerom en de Binnenlandse Baan 30 ­ 46 worden niet toegevoegd aan het plangebied. De locatie van garage Van der Jagt aan de Lindehoevelaan is als nader te onderzoeken locatie aan het plangebied toegevoegd. Verder blijven de plangrenzen gehandhaafd. De gemeenteraad maakt ook de keuze voor een nieuw centraal plein ter hoogte van het 't Vlak, het optimaliseren van de parkeerstructuur en de herontwikkeling van de zone rond het Achterom (De Driehoek). De Middenbaan is aangewezen als vitale winkelstraat en er ontstaat een groene zoom ten noorden van de Binnenlandse Baan. Het Binnenhof wordt verbeterd en Borgstede vormt een bronpunt voor de woonzorg-/ servicezone. De raad heeft in haar overwegingen expliciet aandacht besteed aan de resultaten van de enquête van de Stichting Actiecomité Binnenlandse Baan.

Bijsturen
Diverse fracties hadden vragen die met name gingen over het sociaal statuut, de fasering van de plannen en de financiële haalbaarheid. Het college van b&w heeft in reactie hierop onder meer beloofd dat in de fasering voldoende momenten worden opgenomen om bij te kunnen sturen en dat er bij de behandeling van de structuurvisie een helder financieel plaatje ligt. Verder is van belang dat de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de panden blijft liggen, ook op die panden die niet meer in het plangebied zijn opgenomen. Op het moment dat de structuurvisie is vastgesteld, zal aan de raad een voorstel worden voorgelegd over de mogelijke opheffing van de Wvg.

Structuurvisie
De gemeente gaat nu aan de slag met het uitwerken van het voorkeursmodel tot een structuurvisie. Deze structuurvisie, welke de basis vormt voor de ontwikkeling van het Centrumgebied, zal in maart gereed zijn voor behandeling in het college. Vervolgens zal deze via de raadscommissie voor inspraak worden vrijgegeven. Voorafgaand aan dit formele inspraakmoment organiseert de gemeente een tweede 'week van het centrum' zodat iedereen zich inhoudelijk kan laten informeren over de structuurvisie. In september 2008 wordt de structuurvisie naar verwachting door de raad vastgesteld.

Noot voor de pers,