European Union



Brussel, 26 september 2007

Zuivelmarkt: Raad steunt verbeteringen van schoolmelkregeling en andere vereenvoudigingen

De EU-ministers van Landbouw hebben vandaag het licht op groen gezet voor een maatregelenpakket dat het beheer van de zuivelsector moet verbeteren en onder meer de schoolmelkregeling een krachtige zet zal geven. De EU zal voor alle categorieën melk die in scholen wordt verdeeld, één steunniveau vaststellen. In een tijd waarin obesitas een zeer groot probleem voor de volksgezondheid vormt en het bijgevolg noodzakelijk is het vetgehalte van zuivelproducten te verlagen, zeker in zuivelproducten die op school aan de leerlingen worden aangeboden, gaat het niet langer aan meer steun te verlenen voor melk met een hoger vetgehalte, zoals in de vorige steunregeling het geval was. De EU zal met de vaststelling van een standaard steunbedrag dat los staat van het vetgehalte, de schoolconsumptie van zuivelproducten met weinig vet ondersteunen. De andere wijzigingen die vandaag zijn goedgekeurd, zullen de gemeenschappelijke marktordening voor melk en zuivelproducten een stuk eenvoudiger maken. Zo wordt het dankzij de liberalisering van de markt voor consumptiemelk mogelijk melk met nog meer verschillende vetgehalten in de kleinhandel te verkopen. De huidige categorieën (vol, halfvol en mager) blijven weliswaar bestaan, maar daarbovenop zal melk op de markt kunnen worden gebracht met een vetgehalte dat buiten deze categorieën valt, op voorwaarde dat dit gehalte duidelijk op de verpakking is aangegeven. Weer andere wijzigingen hebben betrekking op particuliere opslag, interventie voor boter, invoercertificaten en de standaardisering van de eiwitniveaus in verduurzaamde melk.

Mariann Fischer Boel, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, ziet het zo: "Ik ben erg blij met de invoering van het ene steuntarief voor het schoolmelkprogramma en met de verhoging van het steunniveau. Hiermee spelen wij in op de veranderende voorkeur van de consument en zal het bovendien gemakkelijker worden de regeling op nationaal niveau te beheren. Als je kinderen op een jonge leeftijd leert gezonde zuivelproducten, liefst met weinig vet, te consumeren, zet je hen een aardig stuk op weg naar een gezond voedingspatroon. De rest van het ambitieuze pakket past in onze volgehouden inspanningen om de werking van het gemeenschappelijk landbouwbeleid te vereenvoudigen."

Invoering van één enkel steunpercentage voor schoolmelk

Omdat de bestaande regeling ingewikkeld en log is en in bepaalde lidstaten niet meer aansluit op de voedingsgewoonten, wordt één enkel steunniveau ingevoerd, ongeacht het vetgehalte van de schoolmelk. Het steunniveau voor alle categorieën schoolmelk wordt vastgesteld op 18,15 euro/100 kg. De scholen beslissen zelf welke melk aan hen wordt geleverd.

Consumptiemelk

In de verordening is op dit moment bepaald dat in de Gemeenschap slechts drie categorieën consumptiemelk mogen worden geproduceerd en op de markt gebracht:

* magere melk (0,5% vet of minder),

* halfvolle melk (tussen 1,5% en 1,8% vet),
* volle melk (3,5% vet of meer).

Om in te spelen op de veranderende voedingsgewoonten (de tendens wijst op het verbruik van zuivelproducten met minder melkvet) en om een marktgerichte landbouwproductie aan te moedigen, mag dit assortiment in de toekomst worden uitgebreid met melk met een vetgehalte dat buiten de hierboven vermelde marges ligt. Voorwaarde is dat de informatie over het vetgehalte duidelijk leesbaar op het etiket is aangebracht. De drie hierboven vermelde categorieën blijven bestaan.

Eiwitgehalte van melkpoeders en gecondenseerde melk

De zuivelindustrie en de exporteurs van melkpoeders en gecondenseerde melk in de EU dringen al geruime tijd aan op een wijziging van de regels over het eiwitgehalte in deze producten. Het doel is de standaardisering van het eiwitgehalte in de Gemeenschap toe te staan overeenkomstig de internationale (Codex)normen (minimumgehalte 34%, uitgedrukt in vetvrije droge stof). Op dit moment bedraagt het natuurlijke eiwitgehalte in melkpoeder 31 % tot 37 %. Dankzij dit akkoord kunnen de producenten in de EU op een gelijk niveau concurreren met bedrijven van buiten de EU die volgens de Codexnormen produceren en tot dusverre een relatief voordeel ten opzichte van de EU-producenten hebben genoten.

Afschaffing van de regel voor inwerkingtreding van interventie voor boter (92 %)

De opening en opschorting van de interventie voor boter hangt af van de prijzen die in elke lidstaat worden genoteerd. Om de daarmee samenhangende administratieve rompslomp af te schaffen, zullen de interventiebureaus boter tegen 90 % van de interventieprijs kunnen kopen van 1 maart tot 31 augustus, of tot het algemene voor de Gemeenschap geldende plafond is bereikt.

Afschaffing van bepaalde steun voor particuliere opslag

Aangezien de marktdeelnemers de steun voor de particuliere opslag van room of mageremelkpoeder in de praktijk niet gebruikten als steun voor de zuivelmarkt, wordt ervan uitgegaan dat deze twee maatregelen achterhaald zijn en dus uit de basisverordening voor zuivelproducten moeten worden geschrapt.

Definitie van de kwaliteit van boter op Gemeenschapsniveau

Voor de toepassing van bepaalde communautaire marktmaatregelen zullen de 27 nationale definities worden vervangen door één enkele definitie.

Afschaffing van de verplichting van het gebruik van invoercertificaten

Het verplichte gebruik van invoercertificaten is niet langer noodzakelijk, aangezien meer geschikte systemen bestaan (zoals het toezichtsysteem van DG TAXUD).

Afschaffing van afzetsteun voor legers

Deze achterhaalde regeling wordt afgeschaft. Verdere informatie:

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/index_en.htm De blog van commissaris Fischer Boel:

http://blogs.ec.europa.eu/blog_fischerboel/page/fischerboel