Voedsel en Waren Autoriteit

Nauwere samenwerking inspecties vee en vlees

26 september 2007 - nieuwsbericht

Rijksinspectiediensten gaan het toezicht bij diervoederbedrijven, veehouderijen en vleesverwerkende industrie verder op elkaar afstemmen. Uit een toezichtlastmeting blijkt dat de bedrijven weinig moeite hebben met de omvang van het toezicht. Wél zouden ze graag zien dat de inspecties meer samenwerken en de aanpak en consequenties van het toezicht beter uitleggen. De gezamenlijke rijksinspecties hebben hun analyse en aanbevelingen opgeschreven in het rapport 'Eenduidig Toezicht in het domein Vleesketen'.

Samenwerking overheden
Centrale (rijksdiensten) en decentale inspectieorganen (provincies, gemeenten en waterschappen) gaan ICT-toepassingen ontwikkelen om gegevens van zowel de andere controlerende instellingen als van de bedrijven zelf makkelijk te kunnen uitwisselen. De toezichthouders vergroten hiermee de effectiviteit van het toezicht. En bedrijven krijgen op deze manier een betere terugkoppeling van de resultaten. Ook gaan de diensten werken aan de opleiding van controleurs en het verbeteren van de communicatie. Met de eerste aanbevelingen uit het rapport wordt in 2008 ervaring opgedaan in een regionaal experiment

Toezichtslastmeting
De aanbevelingen voor verbetering volgen op een meting van de toezichtlast bij bedrijven in de vleesketen (diervoederbedrijven, veehouderijen, slachterijen, uitsnijderijen, vleesverwerkende bedrijven). Uit de meting kwam naar voren dat ondernemers weinig moeite hadden met de omvang van het toezicht. Wél zouden bedrijven graag zien dat inspecties meer samenwerken. Ook hechten zij veel belang aan de houding en deskundigheid van inspecteurs en willen ze heldere uitleg over de proportionaliteit van maatregelen.

Analyse van toezichthouders én bedrijfsleven
Het rapport 'Eenduidig Toezicht in het domein Vleesketen' is onder regie van de Voedsel en Waren Autoriteit opgesteld door alle inspectie-organen die in de vleesketen actief zijn (Algemene Inspectiedienst, VROM-inspectie, Arbeidsinspectie, provincies, gemeenten, waterschappen, en de Voedsel en Waren Autoriteit), in samenwerking met relevante koepelorganisaties van bedrijven. In 2008 zal in Noord-Brabant een regionaal experiment worden opgestart waarin ervaring wordt opgedaan met de uitvoering van de aanbevelingen.

Het rapport is uitgevoerd in het kader van het programma Eenduidig Toezicht. In dit programma onderzoeken de rijksinspecties op een gestructureerde manier de mogelijkheden om hun inspecties efficiënter te laten verlopen. Eerder zijn de mogelijkheden onderzocht voor inspecties in o.a. de horeca, het weg- en watervervoer, de chemie en de ziekenhuizen.

Meer informatie

Rapport Eenduidig Toezicht in het domein Vleesketen