Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 25 september 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 25 SEPTEMBER 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 25 september 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje Stateninformatie.

Nieuwe stimuleringsregeling collectief opdrachtgeverschap Het college van GS heeft positief gereageerd op aangekondigde maatregelen van VROM om particulier opdrachtgeverschap (eigenbouw) en collectief opdrachtgeverschap in de woningbouw te stimuleren. Het ministerie van VROM stelt voor de huidige BLS-regeling (Besluit Locatiegebonden Subsidies 2005) met betrekking tot eigenbouw aan te passen. Daarnaast wordt voorgesteld een provinciaal stimuleringsbudget voor collectief opdrachtgeverschap in het leven te roepen. De regeling zal door Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) worden ondersteund met een kenniscampagne over particulier opdrachtgeverschap. Met de introductie van een provinciale stimuleringsregeling krijgt de provincie een extra instrument in handen om te sturen op meer kwaliteit in de woningbouwproductie. Deze woningen zullen goed aansluiten bij de behoefte van de bewoners. Momenteel wordt er in Zuid-Holland slechts 4% in particulier opdrachtgeverschap gebouwd. Dit zijn circa 3250 woningen. Met het voeren van een actiever beleid wordt verwacht dat de productie van eigenbouwwoningen voor 2008/2009 met 10% kan stijgen.

Vriendschapsverdrag tussen Hebei en Zuid-Holland bekrachtigd De gouverneur van de provincie Hebei van de Volksrepubliek China, Mr. Guo Genmao, en Commissaris van de Koningin, Jan Franssen van de provincie Zuid-Holland hebben vrijdag 21 september 2007 een vriendschapsverdag ondertekend. Met de ondertekening van dit vriendschapsverdrag gaat Zuid-Holland tot de preferente relaties van Hebei behoren. Mede als gevolg van het bezoek van de Hebeise Gouverneur aan Zuid-Holland zijn de economische kansen in China vergroot voor een aanzienlijk aantal Nederlandse (internationale) bedrijven, waaronder ECN Windenergie, DSM Pharma en Euo Asia Marine (EAM). Deze laatste zal voor 180 miljoen euro een scheepsdok gaan bouwen in de haven van Caofeidian.

De samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en de provincie Hebei in China is na een gecombineerde bestuurlijke en handelsdelegatie - van Commissaris van de Koningin Jan Franssen en gedeputeerde Internationale Zaken Lenie Dwarshuis- in september 2005 in een stroomversnelling gekomen. De samenwerking richt zich op het vergroten van economische mogelijkheden voor de Randstad en door het bevorderen van economische- en kennisuitwisseling. Lees het hele nieuwsbericht.

Voortgangsrapportage Infrastructuurprojecten
De Voortgangsrapportage Infrastructuurprojecten geeft de stand van zaken van alle infrastructuurprojecten van de provincie in het eerste half jaar van 2007. Het betreft de projecten die in uitvoering zijn. Van ieder project staat kort omgeschreven wat het project inhoudt, hoe het proces verloopt en de afwijkingen in de planning en kosten ten opzichte van eerdere voortgangsrapportages. Langere procedures door bezwaar en beroep en grondverwerving zijn de belangrijkste redenen voor vertragingen in de projecten.

Vragen over RijnGouwelijn
Statenlid Maassen (SP) heeft GS vragen gesteld over het voornemen van de NS om het aantal treinen tussen Leiden en Alphen a/d Rijn uit te bereiden als de RijnGouwelijn niet wordt aangelegd. GS heeft aangegeven dat de provincie en NS samen onderzoek doen naar de mogelijkheden van een combinatie van de RijnGouwelijn, de huidige NS-dienstregeling en de mogelijke uitbreiding daarvan, op het traject Leiden Lammenschans-Alphen a/d Rijn. De provincie zorgt voor de spoorverbreding op dit baanvak en is bereidt mee te werken aan een verbreding van het spoor voorbij Alphen a/d Rijn. In een gesprek met de provincie heeft NS aangegeven niet tegen de komst van de RijnGouwelijn te zijn en de resulaten van het onderzoek af te wachten.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2091 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Provincie geeft géén subsidie voor jeugdtheaterlessen Harre van der Nat (SP) heeft vragen aan GS gesteld over de subsidiëring van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland die zou leiden tot concurrentievervalsing in de gemeente Leiden waar ook de Jeugdtheaterschool Leiden jeugdtheaterlessen verzorgt. GS antwoorden dat de provinciale subsidie expliciet bedoeld is voor deskundigheidsontwikkeling en de advisering van scholen, gemeenten en andere instanties (de zogenaamde tweedelijnstaken), en nadrukkelijk niet voor het geven van lessen. Er is dan ook geen sprake van oneerlijke concurrentie op dit terrein.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2087 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Provincie stimuleert cultuureducatie
Zuid-Holland wil het aanbod van kunst en cultuur voor scholen in Zuid-Holland versterken, en ook de netwerken tussen scholen en culturele instellingen stimuleren. Daarom stellen GS voor om 95.000 euro subsidie te geven aan het Erfgoedhuis Zuid-Holland om samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en culturele instellingen te ondersteunen gedurende het schooljaar 2007-2008. Provinciale Staten wordt gevraagd dit voorstel over te nemen en goed te keuren.

Stand van zaken PKB over 380 kV-verbinding
Het college van GS heeft Provinciale Staten geïnformeerd over de stand van zaken rond de planologische kernbeslissing (PKB) over de aan te leggen 380 kilo Volt (kV)-verbinding, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Beverwijk via Zoetermeer. Om na 2010 nog voldoende stroom te kunnen leveren moet het hoogspanningsnet in de Randstad worden uitgebreid. Het kabinet heeft met het uitbrengen van deel 3 van de pkb het provinciale verzoek om de 380 kV-leiding te koppelen aan de bestaande 150 kV-verbinding door Leiden-Noord verworpen. Aan de provinciale wens om de hoogspanningsverbinding tussen Delft en Zoetermeer door de GroenBlauwe slinger ondergronds aan te leggen is deels tegemoet gekomen. Het Kabinet laat naar aanleiding van de provinciale voorkeur in de MER (Milieu Effect Rapportage) als mogelijke variant een ondergronds tracé onderzoeken. Behandeling in de Tweede Kamer is voorzien begin november 2007 en daarna in februari 2008 in de Eerste Kamer.

Vragen huisvesting statushouders
Statenlid Romijn (SP) heeft GS vragen gesteld over de huisvesting van statushouders. Statushouders zijn mensen met een verblijfsvergunning die nog niet beschikken over passende woonruimte. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om statushouders te huisvesten. Gevraagd is om hoeveel mensen het gaat in Zuid-Holland. Welke gemeenten achterblijven in de huisvesting en de manier waarop de provincie haar toezichthoudende taak uitvoert. GS antwoorden dat het in totaal gaat om 256 statushouders. In twee gebieden gaat het om een zelfstandige verantwoordelijkheid van de stadsregio Rotterdam en Stadsgwest Haaglanden. In het werkgebied Overig Zuid-Holland (52 gemeenten) waarvoor de provincie verantwoordelijk is, gaat het om een achterstand in de huisvesting van 64 statushouders. Dit is exclusief de taakstelling van 191 statushouders voor de tweede helft van 2007. Asielzoekers die onder het generaal pardon vallen zijn hierbij nog niet meegerekend. De Huisvestingswet verplicht de provincie bij nalatigheid van gemeenten de uitvoering ter hand te nemen, ten laste van deze gemeenten. Uitvoering gaat volgens een stappenplan met vaste termijnen. Op dit moment is het college van B&W van Goedereede opgeroepen voor bestuurlijk overleg. De wethouders van de twaalf gemeenten met de hoogste achterstand zullen worden uitgenodigd voor informeel bestuurlijk overleg.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2098 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Subsidies

Aan Stichting Bibliothekenoverleg Zuid-Holland is een subsidie toegekend van maximaal 95.059 euro voor de uitvoering van het Marketingplan digitale bibliotheek. Aan het Zuid-Hollands bureau voor Toerisme in Delft is een subsidie toegekend van maximaal 19.250 euro voor deelname aan de campagne Holland Geniessen. Ten behoeve van een bodemsanering in eigen beheer van het bedrijfsterrein van Garagebedrijf Modern Katwijk Holding BV. is een subsidie toegekend van maximaal 156.975 euro. Aan de gemeente Boskoop is een subsidie toegekend van maximaal 6.000 euro ten behoeve van communicatie over het boomteeltpact en de totstandkoming van de visie en agenda greenport Boskoop. Werkbezoeken / externe optredens GS

Op 27 september is commisaris van de Koningin Jan Franssen op werkbezoek in de gemeente Leiden. Op 5 oktober brengt gedeputeerde Martin Huls met de Statencommissies van Utrecht, Noord- en Zuid-Holland een werkbezoek aan het Groen Hart. Op 3 en 4 oktober is het IPO jaarcongres in Den Bosch. Kijk voor meer informatie op www.ipo.nl.


---