Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: situatie Myanmar zorgwekkend

26 sep 2007 | Minister Verhagen vindt de situatie in Myanmar (Birma) zeer zorgwekkend. In het land demonstreren duizenden Boeddhistische monniken en burgers sinds weken tegen het dictatoriale regime. Het leger dreigt met ingrijpen.
Boeddhistische monniken demonstreren voor het VN-gebouw in New York Monniken in New York protesteren tegen
bewind Myanmar. Foto: Hollandse Hoogte

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft woensdagochtend in New York in overleg met andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken aangegeven dat Nederland, in het licht van de recente gebeurtenissen, open staat voor extra sancties tegen Myanmar. Ook heeft hij het Portugese voorzitterschap gevraagd daar op korte termijn namens de EU met de Verenigde Staten over te praten. "Ik steun de gerechtvaardigde vreedzame oproep van de demonstranten tot vrijheid en democratie en vrijlating van politieke gevangenen", aldus Verhagen.

Dinsdag is de Mensenrechtenambassadeur van Nederland afgereisd naar Myanmar om zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de actuele situatie. Hij heeft de Myanmarese autoriteiten op de hoogte gesteld van de Nederlandse zorgen en opgeroepen tot het aangaan van de dialoog met de oppositie. Ook heeft hij het Nederlandse verzoek aan de autoriteiten overgebracht terughoudend te zijn ten opzichte van de vreedzame demonstraties.

In het land heerst een militaire dictatuur en worden mensenrechten met voeten getreden. In de Nederlandse optiek gelden universele mensenrechten overal en voor iedereen, dus ook in Myanmar. Nederland heeft bij herhaling de schendingen van burgelijke, politieke, economische en sociaal-culturele rechten in het land veroordeeld. Herstel van de democratie en de fundamentele vrijheden in Myanmar kan alleen vanuit het land zelf komen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl