Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 26 september 2007

Geen gezond binnenmilieu in onze scholen? Tijd voor actie!

In een persbericht haalde Testaankoop aan dat het binnenmilieu in het merendeel van onze scholen ondermaats is. Testaankoop dringt aan op een sensibiliseringscampagne. De Vlaamse overheid ving dat signaal al enkele jaren geleden op. In Vlaanderen gaat dit schooljaar Lekker Fris van start. Het is een leuk project dat basisscholen helpt om te werken aan een gezond binnenmilieu op school. Lekker Fris kwam tot stand door een samenwerking van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Medisch Milieukundigen bij de LOGO's.

In het schooljaar 2006-2007 werd het Lekker Fris-project getest in vijftien Vlaamse basisscholen. De evaluatie van de pilootfase was uitermate positief. Daarom bieden we het project vanaf dit schooljaar aan voor elke Vlaamse basisschool.

Met het Lekker Fris-project kunnen basisscholen ontdekken hoe ze problemen in het binnenmilieu kunnen herkennen en hoe ze die kunnen aanpakken. Zowel directie, leerkrachten als leerlingen worden bij het project betrokken. Door middel van een lespakket worden leerlingen meegenomen met Buitenlucht en zijn vrienden Frisse Freddy, Leen, Karim en Emma. Ze leren over ventileren, verluchten, opruimen en de huisstofmijt. De CO2-meter met lichtjes laat duidelijk zien of in de klas genoeg geventileerd wordt. Het Lekker Fris-lied laat de kinderen zingen over het belang van verluchten en een gezond binnenklimaat. De website biedt extra informatie voor de directie en de leerkrachten.

Het project past perfect binnen het gezondheidsbeleid dat scholen sinds september 2007 moeten voeren. Gezonde binnenlucht zorgt voor een algemeen gevoel van comfort, welzijn en gezondheid voor iedereen op school. Het project focust op een verandering van het gedrag.

In oktober krijgen alle Vlaamse basisscholen een folder met informatie over Lekker Fris en over hoe ze zich kunnen inschrijven. Elke ingeschreven school kan vanaf januari 2008 van start gaan met een gratis pakket om Lekker Fris uit te voeren op school.

Meer informatie vindt u op www.lekkerfris.be (http://www.lekkerfris.be/).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mart Verlaet, coördinator van de Medisch Milieukundigen Tel: 02 289 14 51
Email: ocl.mart@skynet.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1190774302710