Gemeente Delft

Stedenband Tshwane draagt bij verkleinen risico HIV-besmetting

Deze week volgen negen medewerkers van de Aids-unit en twee raadsleden uit Tshwane en het township Mamelodi (Zuid-Afrika) workshops in Delft over 'levensvaardigheden'. De Zuid-Afrikaanse delegatie leert in Delft hoe zij jongeren meer levensvaardigheden kunnen aanleren, om ervoor te ervoor zorgen dat de kans op een HIV-besmetting wordt verkleind.

De gemeente Delft heeft sinds vele jaren een stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad en het township Mamelodi. In maart 2007 is in Tshwane een nieuw project van start gegaan, het HIV/Aids-project. De gemeente Delft, de Stedenband Delft-Mamelodi en Breed Welzijn Delft (BWD) hebben een bijdrage geleverd aan de voorbereidingen voor het project. Een belangrijke conclusie was dat de verspreiding van de ziekte meestal te maken heeft met de 'kwetsbaarheid' van jongeren in de samenleving. Daarom vergroot de delegatie in Delft hun kennis over hoe jongeren meer levensvaardigheden bijgebracht kunnen worden. Het thema van die bijeenkomsten is 'levensvaardigheden', ook wel Life Skills.

De medewerkers van de Aids-unit en de raadsleden worden door de BWD rondgeleid langs locaties in Delft waar de BWD werkzaam is. Daarmee wordt inzicht gegeven in de manier waarop jongerenwerk in Delft wordt uitgevoerd. Met die kennis wil men zich in Zuid-Afrika richten op het versterken van de mogelijkheden die jongeren hebben om de juiste keuze te maken. Dit draagt bij aan het verkleinen van het risico op HIV-besmetting.

Zuid-Afrika heeft het grootste aantal inwoners met HIV/Aids in de wereld en dit aantal groeit nog steeds. De gemeente Delft is blij op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkelingen in Tshwane en het township Mamelodi.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jeanine Bekking, communicatieadviseur gemeente Delft, tel. (015) 2602669