Socialistische Partij Rotterdam

Vervoer op Maat moet écht beter

25-09-2007 * De SP in Rotterdam blijft ontzettend veel klachten krijgen over het functioneren van Vervoer op Maat. Vervoer op Maat vervoert mensen met een handicap, die niet in hun eigen vervoer kunnen voorzien. Mensen worden slecht behandeld, de busjes rijden niet op tijd.

Daarom nam de gemeenteraad vorig jaar een voorstel aan, dat erop neerkwam dat Vervoer op Maat mensen die ernstige vertraging oplopen moet compenseren. Als mensen zonder belangrijke reden veel te laat komen, moet de vervoerder dus zorgen voor een vergoeding. Zo werkt dat ook bij de NS bijvoorbeeld: wie meer dan een uur vertraging heeft - iets wat bij Vervoer op Maat heel normaal is - krijgt het aankoopbedrag van zijn of haar kaartje terug.

Deze week kwam het college met voorstellen over de uitvoering van dit voorstel. De SP was erg ontevreden over die uitvoering en kon er absoluut niet mee akkoord gaan. SP'er Josine Strörmann: 'Het meest bizar is wel dat het college zegt dat deze motie Vervoer op Maat in de toekomst duurder zal maken voor de gemeente. Verschillende bedrijven concurreren om dit werk binnen te halen. Dat doen ze door offertes te maken waaruit de gemeente moet kiezen. Nu is wethouder Kriens bang dat door dit voorstel die offertes duurder zullen uitvallen. Te gek voor woorden natuurlijk: Vervoer op Maat moet gedaan worden door vervoerders die van plan zijn op tijd te rijden en mensen met respect te behandelen. Er van te voren al van uitgaan dat die vervoerder voortdurend te laat gaan komen en daarvoor ook nog niet willen betalen, dat is natuurlijk belachelijk.'

Gelukkig waren andere raadsleden het volstrekt met Strörmann eens. Wethouder Kriens heeft beloofd met betere voorstellen over Vervoer op Maat te komen.