Gemeente Gilze en Rijen

Spelregels paracommercie in beleidsnota vastgelegd

De gemeenteraad heeft op 17 september 2007 de beleidsnota paracommercie vastgesteld. Met deze beleidsnota wil het gemeentebestuur oneerlijke concurrentie tussen commerciële horeca en paracommerciële instellingen (sportverenigingen en culturele centra) voorkomen.

Commerciële horecaondernemers zien binnen onze gemeente met enige regelmaat dat verenigingen en stichtingen horeca-activiteiten ontplooien. Zij ervaren dit als oneerlijk concurrentie en doen een beroep op de gemeente, al dan niet via Bureau Eerlijke Mededinging, om hier tegen op te treden. Een drankje drinken na je sport of andere activiteit moet natuurlijk mogelijk zijn en blijven. Maar het wordt een andere zaak als een vereniging of stichting een groot feest organiseert of bijeenkomsten van persoonlijke aard houdt.

In de beleidsnota paracommercie heeft het college spelregels opgesteld, waaraan de paracommerciële instellingen zich moeten houden. Zo is besloten de eindtijden voor de kantines van paracommerciële instellingen aan te passen. Van maandag tot en met vrijdag is de eindtijd 24.00 uur geworden in plaats van 02.00 uur. En op zaterdag en zondag (vrijdag- en zaterdagavond) is de eindtijd voortaan 00.30 uur. Deze wijzigingen zijn ook opgenomen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Van deze eindtijden kan de gemeente een aantal malen per jaar ontheffing verlenen, bijvoorbeeld om een groot sporttoernooi of een culturele voorstelling mogelijk te maken. Ontheffing kan tot uiterlijk 01.30 uur worden verleend. Een andere belangrijke spelregel is dat in de paracommerciële horeca geen bijeenkomsten van persoonlijke aard mogen plaatsvinden. Bruiloften, verjaardagen en dergelijke horen thuis in de reguliere horeca. Ook geeft de beleidsnota aan hoe de gemeente om zal gaan met de voorlichting over het beleid en de uitvoering en handhaving ervan.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sandra Wientjens (0161-290119) of Marion van Esdonk (0161-290235).