Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 26 september 2007

Nieuw seizoen oude muziek 07/08 van start met twee viola da gamba's

Mieneke van der Velden en Christina Plubeau brengen gamba-duoprogramma

Na het succes van haar twee concerten in het Festival Oude Muziek Utrecht 2007 keert Mieneke van der Velden terug met een duoprogramma voor twee solistische viola da gamba's.

'Het rijk van de viola da gamba werd gevestigd en verstevigd door vader Marais met vele prachtige stukken,' schreef Hubert le Blanc in zijn Défense de la Basse de Viole (1740), een vlammend betoog tegen de invasie van de viool en de pretenties van de cello, 'neven en nichten' van de gamba. Marais krijgt in dit programma dan ook een ereplaats, voorafgegaan door Sieur de Sainte-Colombe, zijn virtuoze leraar.

Maar de viola da gamba was geen exclusief Franse liefde: elk land had het instrument in het hart gesloten. Neem Tobias Hume, soldaat cum componist, die in Engeland de gamba verdedigde tegen de zogenaamd alleskunnende luit. Of Diego Ortiz, die de eerste ornamentengids voor strijkers publiceerde en van wie Mieneke van der Velden en Christine Plubeau een ricercare zullen spelen.

Ook Duitsland ontbreekt niet in dit overzichtsprogramma, met een sonate voor twee gamba's van August Kühnel. Een halve eeuw later was de rol van de gamba goeddeels uitgespeeld, met als laatste bloei een aantal sonates van Johann Sebastian Bach. Van zijn hand zal een canon uit Die Kunst der Fuge klinken.

Dit is de eerste van 18 tournees in het seizoen oudemuziek 07/08, een meer dan landelijke serie oude-muziekconcerten in 30 Nederlandse en Vlaamse plaatsen. Het complete programma is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.

__________________


Ingezonden persbericht