Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

VD.2007/2257 Intrekken afschermplicht pluimvee
26 september 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over het intrekken van de afschermplicht voor pluimvee wegens een verminderd risico op Aviaire Influenza (AI). Bepaalde andere maatregelen zoals afgeschermd voederen blijven van kracht.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Geachte Voorzitter,

Geachte Voorzitter,
In vervolg op mijn brief van 5 juli jl. (Kamerstuk II, 2006-2007, 28 807, nr. 122) informeer ik u met deze brief over mijn besluit tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza (AI). De in deze regeling opgenomen afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee zal met ingang van heden, 25 september, worden ingetrokken. De afschermplicht is 5 juli 2007 ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Aanleiding voor het instellen van de afschermplicht waren verschillende vondsten van het vogelgriepvirus H5N1 in met name Duitsland en Frankrijk, zowel bij wilde vogels als bij gehouden pluimvee. De afschermplicht gold niet voor gevaccineerd pluimvee en ook niet voor hobbymatig gehouden pluimvee. Na het instellen van de afschermplicht wordt de situatie voortdurend gemonitord zodat het pluimvee niet langer dan nodig afgeschermd hoeft te blijven.

Ik heb besloten om de afschermplicht voor pluimvee per 25 september 2007 in te trekken op basis van een aantal afwegingen. Zo is het nu ruim drie weken geleden dat een laatste uitbraak van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 in Duitsland is vastgesteld. Daarnaast is het risico van insleep van het virus in het gehouden pluimvee door wilde vogels op dit moment laag. Uit onderzoek van SOVON Vogelonderzoek blijkt dat er geen trekbewegingen plaatsvinden van wilde vogels vanuit de in de buurlanden besmette gebieden. Ook blijkt uit de voortdurende monitoring van wilde vogels op vogelgriep dat de afgelopen maand geen besmette wilde vogels in de Europese Unie zijn gevonden. Alertheid blijft echter geboden, aangezien de dreiging van vogelgriep op lange termijn blijft. Zodra zich wijzigingen voordoen in de situatie met betrekking tot de aanwezigheid van vogelgriep (bijvoorbeeld indien op belangrijke vogelroutes alsnog H5N1 bij wilde vogels wordt geconstateerd), zal opnieuw op basis van een risicoanalyse worden nagegaan of het instellen van een afschermplicht noodzakelijk is.

Volledigheidshalve meld ik u dat enkele andere maatregelen uit de Tijdelijke regeling Maatregelen ter wering van het virus Aviaire Influenza van kracht blijven. Het gaat hierbij onder meer om de verplichting voor bedrijfsmatige houders van gevogelte om de dieren afgeschermd te voederen en te drenken. Commercieel pluimvee mag daarnaast ook geen water drinken dat afkomstig is van oppervlaktewater. Dezelfde maatregelen worden aan de hobbypluimveehouders geadviseerd. Ook de verplichte reiniging en ontsmetting in Nederland van de vervoersmiddelen die terugkeren uit een land waar een besmetting met vogelgriep is geconstateerd, blijft van kracht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg