Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees parlement geeft signaal voor krachtig Europees integratiebeleid (26/09/07)

Het Europees Parlement hield vandaag een sleuteldebat over migratie. Reeds in 1999 werden in Tampere vier gezamenlijke doelstellingen vooropgesteld, maar na de aanslagen van 11 september 2001 was het thema migratie een tijdlang moeilijk bespreekbaar. In 2005 publiceerde de Commissie een groenboek rond economisch gemotiveerde legale migratie. Een consultatieronde toonde aan dat daarvoor een consensus bestond in de Unie.

Vandaag wees Commissaris voor justitie, vrijheid en veiligheid Frattini erop dat legale migratie niet mag worden gezien als dé oplossing voor het probleem van de vergrijzing in de EU en het halen van de Lissabon-doelstellingen. De belemmeringen tot de arbeidsmarkt die hier nog bestaan voor EU burgers, vooral uit de nieuwe lidstaten, moeten eerst worden weggewerkt. Daarnaast zijn maatregelen op vlak van demografie ook prioritair.

Dit neemt niet weg dat legale migratie belangrijk is om de gaten in de Europese economie te dichten. De Commissie werkt de volgende jaren verder voorstellen uit om de toegang van bepaalde categorieën migranten gemakkelijker te maken (hoog opgeleide werknemers, migranten die inzetbaar zijn voor multinationale bedrijven, seizoensarbeiders, ...).

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt de initiatieven van de Commissie om de legale migratie Europees beter te regelen, maar wijst erop dat integratie prioritair moet zijn: "Werknemers uit derde landen die van plan zijn naar de EU te komen, moeten reeds in eigen land een taalcursus kunnen volgen. In Mali bestaat er bijvoorbeeld al een EU-centrum dat hen wegwijst maakt in de EU -wetgeving en
-arbeidsmogelijkheden. Zo"n centrum is enkel mogelijk in samenspraak met het land van herkomst. Eens in de EU biedt het Europees integratiefonds (1 miljard euro) voldoende kansen om een efficiënt integratiebeleid te voeren."

Vandaag nam het Europees Parlement al twee verslagen aan over legale en illegale immigratie. Een belangrijk onderdeel van het verslag over legale migratie is de invoering van één enkel document dat tegelijkertijd werk- en verblijfsvergunning is en dat in alle Lidstaten vergelijkbare rechten toekent. Wat illegale migratie betreft, moeten er samenwerkingsakkoorden met de landen van herkomst worden uitgewerkt, onder meer om de mensenhandel efficiënter te kunnen bestrijden.

Op 23 oktober zal Commissaris Frattini een voorstel indienen voor een Europees beleidsplan voor legale migratie (de fameuze "blue card"). Frieda Brepoels: "Op zich is het invoeren van een "blue card" een interessante piste omdat het Europa aantrekkelijker zal maken voor hoog opgeleiden. Deze trekken nu vooral naar de US en Canada, slechts 5 procent van de migranten in Europa zijn hoogopgeleid."

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu