PvdA Europees parlement


Europa zoekt talent

26 september 2007

Hooggekwalificeerde arbeidskrachten uit landen buiten de EU moeten makkelijker toegang krijgen tot de Europese arbeidsmarkt. Het Europese Parlement steunt het plan van de Europese Commissie om deze immigranten een "blue card" te geven. Daarmee kunnen ze voor een bepaalde tijd legaal in de EU verblijven.

"We hebben deze kenniswerkers nu al hard nodig om onze economie draaiende te houden", zegt Emine Bozkurt van de Europese delegatie van de PvdA. "Als de EU economische groei en innovatie nastreeft, zijn ze in de toekomst simpelweg onmisbaar. Maar we moeten wel eerlijk met ze omgaan en hen vanaf het begin duidelijk maken wat hun rechten en plichten zijn."

In het Europese Parlement werd vandaag gesproken over de procedures, criteria, rechten en plichten van migranten in de EU-lidstaten. In de komende jaren zullen verschillende maatregelen genomen worden om de migratiestromen goed en duidelijk te regelen.

"Het is van belang dat er Europese afspraken komen om zo goed mogelijk grip te krijgen op de migratiestromen. Alleen al om te voorkomen dat mensen door maffia-achtige mensenhandelaren in gammele bootjes richting Europa worden gestuurd, met alle schrijnende humanitaire consequenties van dien", licht europarlementariƫr Bozkurt toe. "Asielzoekers hebben recht op opvang en hun aanvraag dient serieus onderzocht te worden. Maar illegale immigratie kan alleen aangepakt worden als duidelijk is wie hier wel en niet welkom is."

Het Europese Parlement vindt uiteraard wel dat de lidstaten zelf het recht behouden om te bepalen welke en hoeveel arbeidsmigranten zij op hun grondgebeid toelaten. "Dat kan en moet ook niet anders, Nederland heeft heel andere behoeftes als het gaat om kenniswerkers dan andere lidstaten. Wie we precies nodig hebben moeten we zelf kunnen bepalen", aldus Emine Bozkurt.