Evangelische Omroep

Nr. 174

Hilversum, 21 september 2007

Beslissingen met fatale gevolgen in nieuw EO-programma 'Fataal' Vanaf woensdag 26 september, 8 afleveringen, 20.50 uur, op Nederland 3

Jongeren, keuzes en dodelijke ongelukken zijn de drie hoofdingrediënten van de nieuwe serie Fataal die vanaf woendag 26 september wordt uitgezonden bij de EO. Presentator Manuel Venderbos blikt met direct betrokkenen letterlijk terug naar het gedramatiseerde ongeval. Bij de nagespeelde situaties gaat het niet alleen om het ongeval zelf, maar ook om de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid. De gevolgen worden pijnlijk duidelijk in de levenslange trauma's van nabestaanden en de handicaps van overlevenden. Dat het verkeer de plek is waar keuzes en gevolgen heel dicht bij elkaar liggen blijkt ook uit de cijfers. In 2006 kwamen 144 jongeren van 16 tot 25 jaar door een verkeersongeval om het leven. Jaarlijks raken meer dan drieduizend jongeren in deze leeftijdscategorie zwaar gewond in het verkeer. Kijk voor meer info op www.eo.nl/fataal

Volgens presentator Manuel Venderbos gaat Fataal in op een tweetal veelbesproken onderwerpen onder jongeren: dodelijke ongevallen en beslissingen nemen. "Jongeren houden zich flink bezig met het onderwerp dodelijke ongevallen en het grijpt ze ook echt diep aan. Ze weten echter niet hoe ze dit probleem kunnen aanpakken, hoe graag ze dat ook zouden willen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ze van veel ongevallen met dodelijke afloop nooit te horen krijgen wat er nou eigenlijk precies is gebeurd. Er rust een taboe op de oorzaak en dat levert slechts een gefrustreerd kransleggen bij de plaats van het ongeval op".

De betrokkenen die met Manuel terugkijken, hebben unaniem dezelfde missie met het programma: bewustwording onder jongeren vergroten over hun verantwoordelijkheid en aandeel in het verkeer. "Bij ieder ongeluk zijn er veel meer slachtoffers dan men denkt. Moeders, vaders, een zusje, broer, vrienden, een leraar, de kroegbaas; allemaal met levenslange trauma's." De impact van het programma is dan ook groot, op zowel de betrokkenen als de makers. "Ik heb regelmatig zelf de opnames moeten afbreken want het is zeer emotioneel, laat staan voor de gasten. Maar we geloven van harte dat deze afleveringen een onuitwisbare indruk achterlaten op de kijker en daar doen we het voor", aldus Manuel Venderbos.

Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van Fataal. Dit heeft geleid tot zorgvuldige reconstructies en feiten en cijfers die het programma ondersteunen. Fataal is hiermee een buitengewoon indringend programma dat de kijker zal beroeren en zal laten nadenken over zijn beslissingen, verantwoordelijkheden en aandeel in het verkeer.


Noot voor de redactie,