Ingezonden persbericht


Persbericht en Persuitnodiging

Rotterdam, 20 september 2007

Embargo tot 26 september 2007, 16.00 uur

VNO-NCW en Yacht analyseren Rotterdamse arbeidsmarkt

Rotterdam moet ondernemersstad worden

Rotterdam moet van werklozenstad veranderen in een ondernemersstad. De gemeente moet het mensen die een eigen bedrijf willen beginnen, gemakkelijk maken door goedkope huisvesting aan te bieden, belemmerende regelgeving te saneren en coachend op te treden. Dat is een van de aanbevelingen uit het rapport 'Kansen voor de Rotterdamse arbeidsmarkt', dat door VNO-NCW Rotterdam en Yacht is uitgebracht.

VNO-NCW Rotterdam en Yacht hebben onderzoek gedaan naar de Rotterdamse arbeidsmarkt. Yacht heeft veel arbeidsmarktexpertise, doordat het bedrijf ervaren professionals voor het bedrijfsleven bemiddelt. VNO-NCW Rotterdam heeft op basis van de arbeidsmarktanalyse veranderingen in gemeentelijk beleid voorgesteld. Analyse en aanbevelingen zijn opgenomen in het boekje 'Kansen voor de Rotterdamse arbeidsmarkt', dat op 26 september 2007 wordt overhandigd aan wethouder Dominic Schrijer van Sociale Zaken.

Analyse

Uit de analyse van de arbeidsmarkt blijkt dat Rotterdam kampt met een gebrek aan hoog opgeleid personeel, terwijl het aantal werklozen tegelijkertijd hoog is. In vergelijking met de grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht kent de havenstad het laagste opleidingsniveau, het hoogste werkloosheidspercentage en de meeste moeilijk vervulbare vacatures. Vooral voor technische banen is geen goedgeschoold personeel te vinden.

Kansenzones

De werkloosheid kan worden aangepakt als Rotterdam een ondernemersstad wordt. Mensen die een eigen bedrijf willen beginnen, moet op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Concreet denken VNO-NCW Rotterdam en Yacht aan uitbreiding van kansenzones (wijken met financiële investeringsprikkels) en goedkope bedrijfsverzamelgebouwen voor starters. Gemeenteambtenaren moeten worden omgeschoold van controleurs naar maatschappelijke coaches die meedenken met startende bedrijven. De gemeente moet bovendien belemmerende regelgeving slopen. Daarbij moet zij van het nulprincipe uitgaan: eerst alle regels wegdenken en dan bezien welke écht nodig zijn.

Certificaten

Ook het scholingsbeleid van de gemeente vraagt om aanpassingen. Dat moet zich met name richten op jonge Rotterdammers zonder schooldiploma's en met een taalachterstand. Deze jongeren moeten bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen minicursussen te volgen bij ROC's (Regionale Opleidingscentra), die hen snel certificaten opleveren, vooral in de technische vakken. Ook moet een Rotterdamse leerclub worden opgericht van ondernemers, deskundigen en leerkrachten, die voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt zorgt.

De kring van ondernemers, verenigd in VNO-NCW Rotterdam wil graag helpen om van Rotterdam een échte ondernemersstad te maken. Vooral aan scholing van jongeren en het stimuleren van ondernemerschap kunnen zij concreet bijdragen.

Noot voor redacties

De pers is van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 26 september 2007, vanaf 16.00 uur bij de Hogeschool InHolland in Rotterdam. In de bijlage treft u de uitnodiging aan.

Vriendelijk verzoek u vooraf aan te melden.

Tevens in de bijlage een pdf van het boekje 'Kansen voor de Rotterdamse arbeidsmarkt'. (opvragen bij afzender)

Voor meer informatie

Annemarie van Oorschot, Communicatiemanager VNO-NCW West, T. 070 349 08 14, T. 06 250 023 87,

E: oorschot@vno-ncwwest.nl

I: www.vno-ncwwest.nl

(