COMSOL 3.4 biedt razendsnelle simulatie van multi-fysische processen


ZOETERMEER, 20070926 -- COMSOL, Inc. annonceert COMSOL Multiphysics 3.4 met ongekende mogelijkheden voor simulaties van fysische processen. Zo ondersteunt de nieuwste versie parallel computing gedurende het gehele proces, waardoor de nauwkeurigheid en snelheid van de solver maximaal zijn. Nieuwe solvers voor vloeistof-dynamica maakt het gebruikers mogelijk om complexe problemen in chemische processen, warmtetransport en microfluidics te simuleren. De Chemical Engineering Module bevat nu een gebruiksvriendelijke interface voor de simulatie van bellenstromen voor het ontwerp van onder andere scrubbers, luchtpompen, bioreactoren en apparatuur voor voedselverwerking.

Multicore-processors
COMSOL 3.4 haalt haar grote rekenkracht uit multicore-processors waarbij het geheugen gelijktijdig wordt uitgewisseld. Iedere stap in de modellering, zoals meshing, assemblage en solvers, wordt parallel uitgevoerd. COMSOL maakt gebruik van de maximale hoeveelheid ruimte op een systeem, maar gebruikers kunnen ook zelf een bepaalde hoeveelheid afbakenen.

Professor Darrell Pepper van de universiteit van Nevada heeft COMSOL vergeleken met ander FEA simulatiesoftware: "Kijkend naar eindige elementen schema's en meshgrootte is COMSOL Multiphysics voor het oplossen van circulatieproblemen drie keer sneller dan andere, gespecialiseerde FEA elektromagnetische software."

Gebruikers van deze nieuwe versie kunnen meteen voordeel halen uit de snellere meshing, omdat dit ook parallel verloopt. Daarnaast heeft versie 3.4 nieuwe meshing functionaliteit waarmee gebruikers zeer efficiënt thermische grenslagen, laagsgewijze ladingen in AC/DC-applicaties of moeilijke grenslagen in vloeistof-dynamica applicaties kunnen meshen. Het belangrijkste voordeel hiervan is meer nauwkeurigheid en minder gebruik van de geheugenruimte voor het oplossen van het probleem.

De solver voor vloeistofdynamica bereikt ongekende prestaties door een upgrade van interatieve methodes. Dankzij de implementatie van de Galerkin Least Square (GLS) stabilisatietechniek kunnen gebruikers nu complexe problemen rondom vloeistofstromingen analyseren met miljoenen vrijheidsgraden. Een nieuwe `segregated' solver met een gebruiksvriendelijke interface zorgt ervoor dat de gebruikte geheugenruimte voor het berekenen van grote problemen significant kleiner is. In vergelijking met de vorige release, versie 3.3a, realiseert versie 3.4 vijf keer snellere verwerkingstijden.

Dankzij de toevoeging van nieuwe kleurschalen kunnen de resultaten van de analyses op andere manieren worden gepresenteerd. Met een suite van nieuwe postprocessing tools kunnen gebruikers geometrische eigenschappen berekenen, zoals volume, oppervlakte en zwaartepunt.

Chemical Engineering en Heat Transfer Module
Gebruikers van de Chemical Engineering en Heat Transfer Module kunnen hiermee nu geavanceerde simulaties uitvoeren, zoals aan de variabele dichtheid van stromingen en vrije convectie. Deze nieuwe functionaliteiten zijn vooral bruikbaar bij de simulatie van microfluidics, meerdere convectietypes en stromingen in porous media. Ook nieuw zijn multifysische modelleringinterfaces voor turbulente en laminaire stroming met variabele dichtheid en voor thermische interacties tussen vloeistof en vaste stoffen.

De Chemical Engineering Module omvat een krachtige modelleringinterface voor de analyse van multifase stromingen. Hiermee kunnen gebruikers bellenstromen simuleren, zoals bij scrubbers, luchtpompen, bioreactoren en apparatuur voor food-processing. Ook kunnen zij gemakkelijk gecombineerde modellen creëren voor simulatie van emulsificatie, sedimentatie en andere scheidingsprocessen in de chemische, farmaceutische en voedselverwerkende industrie.

De Heat Transfer Module is sterk verbeterd door de veranderingen aan de solvertechnologie van COMSOL en de introductie van grenslaag meshing. Dit zorgt voor meer nauwkeurigheid en minder elementen voor de simulatie van elektronische koeling, warmte-uitwisselaars en warmteverlies aan vaste structuren in het mechanische ontwerp. Met deze module is het nu ook mogelijk oppervlakte-naar-oppervlakte straling te modelleren in het axiaalsymmetrische domein.


Andere nieuwe functionaliteiten van COMSOL 3.4 zijn:

* COMSOL modellen kunnen worden geïmporteerd in SPICE-based simulaties

* Niet-lineaire schatting van parameters

* Piëzo-akoestische multi-fysische modellering van microfoons en ultrasone omvormers

* Axisymmetrisch contact

* Vermoeiingsanalyse

Over het COMSOL productportfolio

COMSOL Multiphysics is een wetenschappelijke software-omgeving voor het modeleren en simuleren van fysische systemen. Een krachtige eigenschap van deze omgeving is de mogelijkheid om meerdere fysische verschijnselen tegelijk te berekenen. Het is mogelijk om optionele modules toe te voegen voor specifieke disciplines, zoals akoestiek, chemie, elektromagnetisme, warmteoverdracht, MEMS en mechanica.

Andere producten van COMSOL zijn COMSOL Reaction Engineering LAB(TM), waarmee gebruikers de kinetiek van chemische reacties kunnen modeleren. Daarnaast is er COMSOL Script, een programmeertaal die compatible is met MATLAB en een modeleertool voor commandlines. Deze COMSOL producten ondersteunen de besturingssystemen van Windows, Linux, Solaris en Macintosh.

Over COMSOL

COMSOL is 1986 opgericht in Zweden en is sindsdien gegroeid tot een wereldwijde onderneming met kantoren in diverse Europese landen, China en in de Verenigde Staten. Het Benelux-kantoor van COMSOL bevindt zich in Zoetermeer. Meer informatie over de organisatie is te vinden op www.comsol.nl.





Comsol