Zonne-energie in Zeeland zorgt voor zinderende zomer in 2008


Zonnebootrace en Solar Olympics 7 juni 2008, mini zonnebootrace 6 juni 2008

GOES, 20070926 -- 6 en 7 juni 2008 staat Zeeland in het teken van de Zeeuwse Zonnebootrace. De deelnemers van de `grote Zonnebootrace' varen op 7 juni op het Kanaal door Walcheren. De race eindigt in de Binnenhaven van Middelburg. Diezelfde dag worden de gadgets tentoongesteld van de `Solar Olympics'. De Solar Olympics is een wedstrijd voor scholieren in het Zeeuwse voortgezet- en beroepsonderwijs. Deelnemers maken een gadget die functioneert op zonne-energie. De `Mini-Zonnebootrace' is een wedstrijd voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Zeeland en vindt plaats op vrijdagmiddag 6 juni 2008.

Op 7 juni 2008 wordt voor de vierde keer de Zeeuwse Zonnebootrace gehouden. De organisatie is in handen van het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling. Het ZPDO werkt samen met Hogeschool Zeeland, Zeeuwind, Technocentrum Zeeland, MarEtec en ROC Zeeland. De Zonnebootrace bestaat uit meerdere onderdelen; de `grote Zonnebootrace' voor particulieren en scholen, de `Solar Olympics' voor het Zeeuwse voortgezet onderwijs en de `Mini's' voor de bovenbouw van het Zeeuwse basisonderwijs. De eerste week van juni 2008 wordt een zonnig feest!

De grote Zonnebootrace; Op zaterdag 7 juni wordt gevaren van Vlissingen naar Middelburg. In Middelburg vinden de finale sprints plaats. Het deelnemersveld bestaat uit een groot aantal Zeeuwse scholen, enkele teams van buiten de provincie en wellicht weer een aantal buitenlandse teams. De Zeeuwse Zonneboot Race kan gezien worden als een test voor de zonneboten die van 21 t/m 28 juni 2008 ook mee doen aan de elfstedentocht, Frisian Solar challenge.

De Solar Olympics; de Solar Olympics is een wedstrijd voor scholieren van het voortgezet onderwijs. Deelnemers maken een gadget waarbij een zonnepaneel zorgt voor de energie. De zonnepanelen worden in bruikleen beschikbaar gesteld door de organisatie. Op zaterdag 7 juni 2008 worden langs het parcours van de sprint van de Zonnebootrace aan de Binnenhaven de gemaakte gadgets tentoongesteld. Alle gadgets worden door een deskundige jury beoordeeld en er worden diverse prijzen verdeeld. Wie maakt de mooiste, best afgewerkte of meest functionele gadget?

De Mini zonnebootjes; leerlingen van groep 7 en 8 van de Zeeuwse basisscholen kunnen voor de tweede keer meedoen aan de finalewedstrijd op vrijdagmiddag 6 juni `Bouw zelf een mini-zonnebootje'. Voor scholen is een lespakket (theorie en praktijk) als download beschikbaar (PDF) via de site www.zonnebootrace.nl.
Na aanmelding ontvangt de school 2 gratis pakketjes, bestaande uit 2 zonnecellen en een onderwatermotortje. Hiermee kunnen de leerlingen direct aan de slag. Meer pakketjes zijn via het ZPDO te bestellen.

Duurzaam Zeeland heeft op 18-09-2007 alle basisscholen en middelbare scholen in Zeeland aangeschreven om hen in te lichten over het onderwijsaanbod met betrekking tot de Zonnebootrace activiteiten. De scholen kunnen zich met een inschrijfformulier of via de website aanmelden. Ook particulieren kunnen via www.zonnebootrace.nl hun team aanmelden voor de race.





COS Zeeland, Danique van Leenen