Gemeente Maastricht

Kroonprins opent Mosae Forum

Datum: 28/8/2007

Spectaculaire slotact in de avonduren

Op woensdag 26 september a.s. zal Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander Mosae Forum officieel openen. Naast de formele opening zijn er diverse publieksevenementen. De dag wordt afgesloten met een spectaculaire slotact van de Franse theatergroep 'Plasticiens Volants'. Zaterdag 29 September kunnen de Maastrichtse burgers de stadskantoren komen bekijken tijdens een open dag.

Mosae Forum

Het project Mosae Forum omvat huisvesting voor de nieuwe gemeentelijke stadskantoren, de nieuwe raadzaal, een nieuw binnenplein, de herinrichting Maaspromenade inclusief tunnel, onderdoorgang en restauratie 1e boog Sint Servaasbrug en de herinrichting van de Markt, Boschstraat, Hoenderstraat en Gubbelstraat. Mosae Forum zorgt verder voor een belangrijke uitbreiding van het winkelaanbod en een parkeergarage met 1100 plaatsen, waardoor de Markt weer autovrij is. In de historische panden aan de Markt en aan de Gubbelstraat zijn er luxe appartementen. MosaeGusto! tenslotte staat garant voor een uniek culinair concept in de historische gewelfkelders.

Raadzaal

Na 343 jaar vergaderen in het oude stadhuis op de Markt verhuist de gemeentelijke politieke arena naar de nieuwe raadzaal in Mosae Forum. Dit geschiedt aan de hand van een ceremonie die start in de oude raadzaal en eindigt in de nieuwe behuizing. Leidraad in de ceremonie is de wens van de gemeenteraad om de creatieve industrie te stimuleren en jongeren te behouden en te betrekken bij de stad Maastricht. De officiële ingebruikname van de raadzaal geschiedt m.m.v. het Conservatorium, de Toneelacademie en de Academie voor Beeldende Kunsten, allen onderdeel van Hogeschool Zuyd.

De officiële opening van Mosae Forum geschiedt m.m.v. de Mastreechter Staar en de Franse theatergroep 'Plasticiens Volants' en is even na het middaguur voor iedereen te aanschouwen op het plein tussen de Markt en Mosae Forum.

Kinderfestival

Vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur is er op de hoge kade van de Maaspromenade een kinderfestival met 'Ruben's Poppenkasttheater' en diverse attracties, w.o. een carrousel, een poffertjes- en suikerspinkraam, trampolines, een rodeostier en een Kastelen hindernisbaan. Steltlopers delen heliumballonnen uit. Rederij Stiphout verzorgt 6 rondvaarten voor de kinderen. De plaatselijke horeca speelt hier op in met speciale aanbiedingen.

Muziekparade

Tussen 18.00 - 20.00 uur trekken diverse muziekcorpsen door de stad. Nabij Mosae Forum geven zij een speciale serenade.

Plasticiens Volants

De Franse theatergroep 'Plasticiens Volants' sluiten de festiviteiten op 26 september af. Deze spectaculaire slotact in en rond Mosae Forum neemt de toeschouwer mee in een adembenemend parade vanaf de Markt naar de Maaszijde van Mosae Forum. Met dit openluchtspektakel wordt Mosae Forum als verbinding tussen Markt en Maas in de spotlights gezet. Sprookjesachtige figuren zullen de hemel boven Maastricht bevolken en het publiek meenemen in een groots schouwspel. Deze show wordt omlijst door licht, muziek en vuurwerk. De kleurrijke optocht eindigt in een spectaculaire finale op het Maasplein. De show is gratis en start om 21.00 uur.

27/28 september voor middelbare scholieren en senioren

Omdat het van belang is dat iedereen kennis kan maken met de nieuwe politieke ruimte kunnen op 27 en 28 september middelbare scholieren (als aankomend kiezers) en senioren kennis maken met de nieuwe raadzaal. Raadsleden rijden met een bus naar de scholengemeenschappen en verzorgingstehuizen om de gasten op te halen en naar de raadzaal te begeleiden. Daar ontvangen de gasten een kennismakingsprogramma, waarna zij weer terug worden gebracht.

29 september open dag voor iedereen

Op zaterdag 29 september is het kantoorgedeelte van Mosae Forum door iedereen van binnen te bekijken. Van 10.00 tot 16.00 uur kan men het nieuwe werkconcept, met de diverse werkplekken bekijken en de nieuwe raadzaal aanschouwen. Mosae Forum is een initiatief van 3W en de gemeente Maastricht.