Ingezonden persbericht


Rectificatie: correctie datum
Persbericht
Utrecht, 21 september 2007

De Verborgen Stad
Serie gesprekken in Utrechtse wijken

Op woensdag 26 september 2007 gaat de serie wijkgesprekken - De Verborgen Stad - van start in Utrecht. Deze reeks is een samenwerking tussen debatcentrum Tumult en Kosmopolis Utrecht. De Verborgen Stad wil wijkbewoners uitnodigen bij deze gesprekken. Hier krijgen ze de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze van hun wijk(genoten) vinden.

In deze serie staan twee vragen centraal:

1. Wat heb je nog met je wijk als je via internet met de hele wereld communiceert, ergens anders werkt en je familie niet in Nederland woont?
2. Hoe kan je je als wijkbewoner actief opstellen in je buurt?

De Verborgen Stad wil laten zien wat burgers er zelf aan doen om op wijk- en buurtniveau met elkaar in contact te komen, elkaar te leren kennen en samen te werken. Wat hebben jongeren met ouderen, en andersom? Wie kent de islamitische slager? Nieuwsgierig zijn we naar de manier waarop de overheid en publieke instellingen inspelen op burgerinitiatieven en daar gebruik van maken. In de wijkdebatten wordt onderzocht hoe deze initiatieven bestaande grenzen overschrijden en (culturele) groepen en leefwerelden met elkaar in contact brengen.

Sociale verbanden en gewoonten van de gemeenschap veranderen snel, terwijl de institutionele ruimte zich maar langzaam aanpast. Het gevolg is een samenleving met vele verschillende 'snelheden', die zich met name in de stad manifesteren. Dit is zichtbaar in het ontstaan van nieuwe groepen en groepsidentiteiten, vaak met een tijdelijk karakter. In navolging van de heren Duivendak (Verweij Jonker Instituut) en Hurenkamp (UvA) spreken we van 'lichte gemeenschappen', die de oude dorps- en buurtgemeenschap vervangen. In feite zien we in die 'lichte gemeenschappen' een heel andere stad dan we op het eerste gezicht zouden zeggen. Vandaar dat we spreken van een 'verborgen' stad, die opnieuw ontdekt moet worden.

Deze serie gesprekken vindt plaats in de periode september 2007 t/m maart 2008 (m.u.v. december): elke maand een gesprek met telkens een ander onderwerp, in een andere wijk. Het eerste onderwerp op woensdag 26 september gaat over : Beter burgerschap: Hebben we alleen maar aandacht voor onze eigen culturele groep of kijken we verder?

Sprekers uit de wijk:
Wijkbewoners Kanaleneiland, Khadija Azahaf van vrouwensportvereniging Ladyfit; Mohammed Boukiour van Amzigh TV

Gastsprekers: Soheila Najand, Interart; Bart Snels, Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Deze serie was niet tot stand gekomen zonder ondersteuning van Mitros.

Datum: 26 september 2007
Tijd: 20.00 - 21.30uur
Locatie: Restaurant Van Dijk, Marco Pololaan 2, Kanaleneiland, Utrecht