Gemeente Rotterdam

Op 26 september 2007 opent de Rotterdam Internet eXchange (R-iX) haar deuren en portalen in de Spaanse Kubus in Rotterdam. De feestelijke openingshandeling wordt verricht door Mark Harbers, wethouder Economie, Haven en Milieu. Met de realisatie van dit deel van het plan Glazen Maas zet de gemeente, samen met marktpartijen, een belangrijke stap in de koppeling van digitale netwerken via een glasvezelverbinding.

De R-iX is in opdracht van de gemeente Rotterdam opgericht om vernieuwing en innovatie op het gebied van internetinfrastructuur en diensten te stimuleren in Rotterdam en omgeving. Tevens vormt zij het centrale fysieke koppelpunt voor glasvezelnetwerken, internet providers en telecombedrijven. Het maakt het uitwisselen van internetverkeer mogelijk (peering), hetgeen belangrijk is voor het efficiënt functioneren van het Internet.

Daarnaast wordt de R-iX gebruikt als marktplaats tussen vraag en aanbod van breedband- en internetdiensten. Door het koppelen van open glasvezelnetwerken op de voorzieningen van de Internet eXchange, wordt het voor afnemers van diensten over glasvezel op termijn mogelijk te kiezen uit vele verschillende dienstenaanbieders. De lokale aanwezigheid van een Internet Exchange zorgt voor aantrekkelijke aansluitmogelijkheden. De lokale breedbandinitiatieven worden ondersteund door een gemakkelijke toegang tot dienstverleners en het bevorderen van marktwerking hierin (onderlinge concurrentie).

Tenslotte biedt de R-iX, in samenwerking met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), TCN Property Projects en Tele2, in zowel de Spaanse Kubus als in de Schiecentrale uitstekende co-locatie voorzieningen voor bedrijven en instellingen die hun ICT-platform in een professionele ruimte willen onderbrengen.

Met de komst van de R-iX geeft Rotterdam een extra impuls aan de ambities op het gebied van bijvoorbeeld de creatieve sector en media. Het verkrijgen en uitwisselen van informatie speelt in toenemende mate een cruciale rol in de bedrijfsvoering van deze sectoren.

Met de R-iX kunnen deze sectoren zich versterken en wordt Rotterdam tevens aantrekkelijk als vestigingsplaats voor (inter)nationale dienstenaanbieders.

Bron: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, 21-09-2007