Wereld Natuur Fonds Nederland
Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 31 augustus 2007

Spectaculaire openlucht-tentoontelling onderwaterfoto's Dos Winkel bij Stopera

Van 26 september tot 27 november is in Amsterdam de spectaculaire openlucht-tentoonstelling Planet Ocean te zien met kleurrijke onderwaterfoto's van de bekende natuurfotograaf Dos Winkel. De expositie is te bewonderen op het plein voor de Stopera en bestaat uit 100 levensgrote foto's van vissen, kreeften, zeezoogdieren, koralen en andere organismen. De expositie is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend en gratis toegankelijk. 's Avonds en 's nachts zijn de panelen verlicht. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer het Wereld Natuur Fonds.

Dos Winkel werd in 1947 in Haarlem geboren, maar reist al twintig jaar de hele wereld over om de natuur onder water met zijn fotocamera vast te leggen.Winkel verwierf vooral bekendheid met zijn fotoboeken, maar ook veel grote, internationale tijdschriften publiceerden werk van hem. Verder zijn diverse tv-documentaires over zijn werk bekroond. Bijzonder aan het werk van Winkel is dat hij zichtbaar maakt wat doorgaans onder de wateroppervlakte verborgen blijft. Daarbij kiest hij ervoor om in te zoomen op de details. Zo maakt hij de kijker bewust van de schoonheid van het leven onder water en van de noodzaak die te beschermen.

De foto's zijn voorzien van teksten met leerzame wetenswaardigheden over de natuur onder water. Ook zijn er begeleidende teksten over de activiteiten van het WNF om de zeeën te beschermen. Recht tegenover de Stopera staat een informatiepaviljoen waar boeken, posters en prentbriefkaarten van het werk van Dos Winkel te koop zijn. In het paviljoen draait ook continue een documentaire over het werk Winkel. Het paviljoen is geopend van 10 tot 19 uur.

Het WNF is nauw betrokken bij de tentoonstelling in het kader van de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee', die op 30 september van start gaat. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het WNF aandacht vraagt voor bescherming van de natuur onder water.

De tentoonstelling Planet Ocean is een initiatief van de Italiaanse natuureducatieorganisatie ANUA (Associazione per la Natura, l'Uomo e l'Ambiente). ANUA heeft de afgelopen jaren al diverse andere openlucht-tentoonstellingen georganiseerd. Met deze activiteiten wil ANUA bewustwording kweken voor de noodzaak van duurzame ontwikkeling. Eerder organiseerde ANUA de tentoonstelling 'Earth from above' met foto's van Yann Arthus-Bertrand. Na Amsterdam zal Planet Ocean aan een toernee beginnen langs diverse wereldsteden. Op dit moment is de tentoonstelling nog te zien in Scheveningen.

////////////////////