Gemeente Winschoten


Reclame- en gevelbeleid Winschoten

De gemeente Winschoten is van plan om per 1 januari 2008 een reclame- en gevelbeleid in te voeren. Dit is een aanvulling op de reeds ingevoerde reclamebelasting. Met het nieuwe reclame- en gevelbeleid wil de gemeente het centrum van Winschoten aantrekkelijker te maken. De raad neemt op 26 september hierover een besluit.

In het centrum van Winschoten bepalen winkelpanden en bijbehorende reclame-uitingen een groot deel van het straatbeeld van de binnenstad. Op dit moment heeft de wildgroei aan reclame-uitingen een negatieve invloed op de uitstraling van de binnenstad. De gemeente zal daarom hogere eisen gaan stellen aan reclame-uitingen en de ontwerpen van puien. Ook zal er strenger worden toegezien op naleving van het reclamebeleid.

Meldingsplicht
Er wordt een meldingsplicht voor reclame-uitingen ingevoerd. De vergunningsprocedure wordt hierdoor eenvoudiger voor de ondernemers en de legalisatie van illegale reclame-uitingen wordt bespoedigd. Ook zal deze meldingsplicht gaan gelden voor het aanmelden van reclameborden t.b.v. de reclamebelasting. Het voordeel van de meldingsplicht voor ondernemers is dat een melding goedkoper is dan het aanvragen van een reclame- of bouwvergunning.

Gevelfonds
De gemeente wil met een nieuw in te stellen gevelfonds de kwaliteit van de puien helpen verbeteren. Door middel van een subsidieregeling wordt het mogelijk een deel van de ontwerpkosten van een pui vergoed te krijgen, mits het ontwerp voldoet aan bepaalde eisen.

Reclamebelasting
De gemeente Winschoten heft per ingang van 1 januari 2007 reclamebelasting in het kernwinkelgebied van Winschoten. In de reclamebelastingverordening is bepaald dat de gemeente reclamebelasting heft op gevelborden (borden tegen de gevel) en uithangborden, haaks op de gevel. Door middel van de inkomsten uit de reclamebelasting in de binnenstad en een bijdrage van de gemeente beschikt de stichting marketing binnenstad over middelen die worden ingezet voor promotie, marketing en spraakmakende activiteiten.