Evangelische Omroep
nieuwe EO-programma FATAAL
26 september van start

GIDSTEKSTEN FATAAL aflevering 1 t/m 6

Aflevering 1: Rotterdam

Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Rotterdam, 26 november 1999
Frans heeft na zijn vroege dienst in een bandenfabriek zin in een vrijdagmiddagbiertje. Hij gaat een kratje halen met de auto van zijn collega Lajos die ook wel toe is aan een drankje. Lajos heeft grote problemen thuis en kan wel wat afleiding gebruiken. Frans en collega Ahmed proberen hem op te peppen. Na het middagbier nemen ze hem mee voor een wilde nacht om zijn problemen te vergeten. Het bordeel is één van de afleidingsmanoeuvres en daar verliezen de mannen zich in drank en vrouwen.
Diezelfde avond zitten Raymond, Wilbert, Pascal en John in hun stamcoffeeshop. Ze hebben juist wat te vieren; ze zijn collega's van elkaar en hun baas heeft ze een contract aangeboden. Maar zijn ze allemaal wel zo gelukkig met deze vaste baan? Onder het genot van een paar joints bespreken ze het aanbod en leiden ze het weekend in. Behalve Raymond, die houdt zich in want hij moet nog rijden.
In de studio praat presentator Manuel Venderbos met Wilbert, hij overleefde het auto-ongeluk.

Uitzending: 26 september 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.

Aflevering 2: Beuningen

Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken waren. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Beuningen, 20 mei 2004, Hemelvaartsdag
Vandaag is het Hemelvaartsdag en redelijk druk op de normaal gesproken rustige landweggetjes. Het is heerlijk weer en veel mensen besluiten een stukje te fietsen, zo ook het echtpaar Dorothé en Nico en hun drie kinderen Eline, Lidewij en Bastiaan. Ze zijn op weg naar de verjaardag van een oom die in een dorpje verderop woont. De rit is gezellig en de kinderen zijn druk en uitgelaten. Ze naderen
een kruispunt vlak buiten het dorp...
De achttienjarige Tom heeft een week geleden zijn rijbewijs gehaald. Als hij op bezoek gaat bij een vriend, krijgt hij de auto van zijn moeder mee om wat rij-ervaring op te doen. Tom vindt het spannend, want het is één van de eerste keren dat hij alleen in een auto zit. In plaats van de provinciale weg kiest hij vandaag voor de toeristische route door de weilanden.
In de studio praat Manuel Venderbos met Bastiaan, de zoon van Nico en Dorothé.

Uitzending: 10 oktober 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.

Aflevering 3: Duiven

Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken waren. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Duiven, 12 november 2005
Een vriendengroep verzamelt zich bij Wessel thuis voordat ze naar een groot hardcorefeest gaan. Langzaam loopt de huiskamer vol, maar nog niet iedereen is er. Remco is er al wel. Hij is druk aan het sms'en met Birgit met wie hij een flirt heeft, hij ziet haar straks op het feest. Jan is nog thuis en wil graag snel naar Wessel, maar hij moet eerst zijn vader overtuigen dat hij zijn auto mag meenemen. Hij heeft hem nodig om zijn vrienden naar het feest te rijden en vanaf daar weer terug naar Wessels huis; Jan is vanavond de BOB. Zijn vader drukt hem op het hart dat de auto 's avonds terug moét zijn: 'Geen geintjes!' Dat zegt hij niet voor niks, want Jan houdt wel van een avontuurtje en neemt het niet zo nauw met de regels, ook niet met de regels in het verkeer...
In de studio praat presentator Manuel Venderbos met Remco.

Uitzending: 17 oktober 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.

Aflevering 4: Silvolde

Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken waren. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Silvolde, 12 april 1982, 2e Paasdag
Een vriendengroep die elkaar kent van het plaatselijke jongerencentrum doet mee aan het traditionele Paasvolleybaltoernooi. Ze komen één meisje tekort in het team en bellen daarom Saskia om te vragen of ze mee wil doen. Ze treffen elkaar in het centrum en vertrekken met een aantal auto's richting de sportzaal. Tijdens het toernooi wordt er gelachen en veel lol getrapt. Op de terugweg zit Saskia in de volle auto van Lars, de stoere bink van het dorp. Hij staat erom bekend alles te doen om maar spannend over te komen op de dames. Op zijn auto zit een sticker geplakt met de tekst: 'Sorry, ik heb haast.'
Presentator Manuel Venderbos praat in de studio met Anita over haar beleving van die dag. Zij stapte bij Lars in de auto.

Uitzending: 31 oktober 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.

Aflevering 5: Ugchelen

Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken waren. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Ugchelen, 23/24 augustus 2002
Bij Daniël in de tuin viert een groep vrienden de bijna-verjaardag van Judith. Om twaalf uur die nacht wordt zij achttien. Het feest wordt rond een uur of tien te rumoerig voor de buren en daarom zetten de jongeren het feest voort op hun vaste hangplek onder een viaduct in de buurt. Er wordt behoorlijk gedronken en gelachen en de hardcore-muziek staat op volle sterkte. Daniël heeft zijn oog laten vallen op de knappe Stephanie, maar zij moet niks van hem hebben. Ze wijst hem af en in combinatie met de drank in zijn lichaam voelt Daniël zich ineens niet zo lekker. Hij wil naar huis. Zijn vrienden bieden aan hem naar huis te rijden, maar dat wil hij niet. Hij wil ontnuchteren en dan lekker slapen: hij gaat lopen.
Presentator Manuel Venderbos praat in de studio met Elroy, het toenmalige vriendje van Judith.

Uitzending: 14 november 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.

Aflevering 6: Roermond
(onder voorbehoud, kan nog iets in de reconstructie veranderen)

Confronterende over fatale verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken waren. Manuel Venderbos praat met slachtoffers en veroorzakers over het ongeluk en wat er aan voorafging.

Roermond, 26 januari 1999
Roy en Danny doen wat ze altijd doen: samen rondrijden op de scooter en lol trappen, criminelen noemen ze dat. Autospiegels afrukken, biobakken omschoppen en vooral heel hard racen tussen het andere verkeer door. Dan belt Danny's broer dat hij op het punt staat om vader te worden. Hij vraagt zijn broertje snel wat spullen van huis op te halen die ze nodig hebben voor in het ziekenhuis.
Een paar straten verderop geeft Pascal zijn neefje Giovanni brommerles. Giovanni is het kind van zijn zus en Pascal brengt veel tijd door bij het gezin. Eigenlijk wil hij blijven slapen, zoals hij dat vaker doet, maar vanavond heeft zijn zus daar geen zin in. Pascal pakt enigszins gepikeerd zijn brommer en rijdt snel door de winterse kou richting zijn ouderlijk huis...
Presentator Manuel Venderbos praat in de studio met Danny, de bestuurder van de scooter.

Uitzending: 21 november 2007 om 20.50 uur op Nederland 3.



Evangelische Omroep