Gemeente Stadskanaal

Gewijzigde openingstijden

De balie van Bouw, Milieu en Bijzondere wetten in het publieksbureau van het gemeentehuis

is op donderdag 27 september tot 15.00 uur geopend.

Rekening Diftar komt eraan!

Eind september 2007 ontvangt u de aanslag afvalstoffenheffing over het variabel deel van de afvalaanbiedingen in het eerste halfjaar van 2007. U moet deze aanslag uiterlijk op 31 oktober 2007 betalen. Als u de gemeente schrijft over uw aanslag, zet dan ook het chipnummer van de container in de brief. Lees ook de informatie achterop het aanslagbiljet.

Kwijtschelding

Voor het gehele jaar 2007 kunt u kwijtschelding van belasting aanvragen voor maximaal:

* 16 ledigingen van de grijze container (restafval);
* 6 ledigingen van de groene container (gft-afval);
* 42 aanbiedingen in een ondergrondse container.

Als u kwijtschelding heeft gekregen voor de aanslag afvalstoffenheffing vastrecht over 2007, dan hoeft u voor de diftar-aanslagen over 2007 niet opnieuw kwijtschelding aan te vragen. Wij informeren u over gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de diftar-aanslagen. Kijk voor meer informatie in de rubriek Wonen & Leven, kwijtschelding.

Veel tuinafval? Bladkorven en takkenroute brengen uitkomst!

De herfst komt eraan en dat betekent dat er veel blad op de wegen en paden valt. U maakt uw tuin winterklaar en dat levert een hoop snoeiafval op. Dit hoeft niet allemaal in de groene container. De gemeente helpt u een handje bij het opruimen van dit groenafval door het plaatsen van bladkorven in de hele gemeente. Wij plaatsen de bladkorven op locaties waar veel bomen staan en legen de korven elke maandag. Voor de kerstdagen halen wij de bladkorven weer weg.

Takkenroute 29 oktober tot en met 2 november

U mag alleen blad in de korven gooien. Voor takken en snoeihout rijden wij de takkenroute van maandag 29 oktober tot en met vrijdag 2 november 2007. Grof tuinafval, zoals takken en ander snoeihout, haalt de gemeente gratis bij u op. Eén telefoontje naar het servicenummer 0900 - 631 40 50 in de periode van maandag 15 oktober tot woensdag 24 oktober is genoeg.

Let wel op de spelregels voor het aanbieden van de takken. Deze vindt u op de afvalkalender en op de website in de rubriek Wonen & Leven, snoeihout en takkenroute.

Onderhoud oktober

Ook voor de medewerkers van de gemeente betekent de herfst het nodige onderhoud. Zij snoeien eveneens de beplanting en ruimen het blad van bomen en struiken op. Daarnaast worden de kanten van grasvelden en bermen gestoken en gemaaid.

Top 4 van meldingen in september 2007


1. containers 220 meldingen


2. groenonderhoud 76 meldingen


3. wegonderhoud 36 meldingen


4. zwerfvuil 33 meldingen

Ook deze maand waren de meeste meldingen over de containers. De helft van de meldingen betrof de ondergrondse containers, zoals het niet werken van de container en het aanvragen van een afvalpas. Daarnaast waren er meldingen over het niet legen of half legen van de minicontainers, het ruilen van minicontainers of een kapotte chip.

Doe mee aan onderzoek Veilig Uit

Voelt u zich veilig als u een avond op stap bent? Geef uw mening. Laat ons weten wat anders en beter moet en doe mee aan het onderzoek `Veilig Uit'. Tevreden? Ook dat willen we weten! Reageren kan nog tot
1 oktober 2007.

Vragenlijst

Vul de vragenlijst in en maak meteen kans op een avondje uit op onze kosten. De vragenlijsten zijn verkrijgbaar bij de deelnemende horecabedrijven (herkenbaar aan de poster) of vul de vragenlijst online in op de website van de gemeente in de rubriek Wonen & Leven, Veilig Uit.

Energie Beter

Besparen op uw energierekening is goed voor het milieu én uw portemonnee. Maar hoe doet u dat nu? De gemeente doet mee aan het project Energie Beter waarmee huishoudens met een laag inkomen een steuntje in de rug krijgen om energie besparen.

Deelnemers aan Energie Beter ontvangen een bespaarbox (ter waarde van 50 euro) met spaarlampen, isolatiemateriaal en andere handige spullen. Ook komt een monteur bij de mensen thuis om alles uit te leggen en te bevestigen.

Voor wie?

Energie Beter is voor huishoudens in de provincie Groningen met een laag inkomen. De maximuminkomens (netto, inclusief vakantiegeld) zijn:
* Alleenstaande: 1.040 euro

* Alleenstaande ouder: 1.335 euro

* Gehuwden/ samenwonenden: 1.485 euro

* Gehuwden/ samenwonenden 65+: 1.555 euro

Door wie?

Energie Beter is een initiatief van de provincie Groningen, Groninger gemeenten en het Energieconvenant Groningen in samenwerking met woningcorporaties, Essent, GGD Groningen en Milieufederatie Groningen. Meer informatie: Energie Beter, T (0599) 544 61 45 of http://www.energiebeter.nl/.

Uitreiking Vrijwilligersprijs

Op donderdag 1 november 2007 organiseert de Werkgroep Vrijwilligersdag Stadskanaal een feestelijke vrijwilligersavond in het Noorderpoort College aan de Frankrijklaan. Op deze avond reikt de gemeente de Vrijwilligersprijs van 500 euro uit. Doel van deze prijs is het stimuleren van vrijwilligerswerk, maar ook een blijk van waardering voor al het werk dat door vrijwilligers wordt gedaan.

Oproep!

Meld uw vrijwilligersorganisatie aan voor deze feestelijke avond en maak kans op de gemeentelijke Vrijwilligersprijs. Stuur de antwoordkaart die u bij onze mailing heeft ontvangen op vóór 15 oktober 2007. En zorg dat iemand uw organisatie op deze avond vertegenwoordigt. Alleen dan kunt u in aanmerking komen voor deze prijs of voor een van de twee aanmoedigingsprijzen van 250 euro, ter beschikking gesteld door de Rabobank Zuid en Oost Groningen.

Uitreiking publieksprijs

De publieksprijs is voor de vrijwilligersorganisatie die de meeste stemmen binnenhaalt van het publiek. Stembiljetten liggen van 5 tot en met 25 oktober in de steunstee's, bibliotheken, Rabobankkantoren, de Kameleon en het gemeentehuis.

Meld u dus op tijd aan voor deze gezellige avond en maak zo kans om door het winnen van een van de prijzen uw budget te verruimen. Zo kunt iets extra's voor uw organisatie realiseren. Meer informatie: de heer F. van Kasteel, T (0599) 619 090 of mevrouw T. Piek, T (0599) 615 485.

Vrijwilligerswerk voor mensen met een handicap

Het VIP! (vrijwilligersinformatiepunt) van Stichting Welstad, Zorggroep Meander en BCM houden deze week een actieweek voor meer vrijwilligers in de Zorg. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking durven niet altijd de stap te maken naar vrijwilligerswerk. Maar juist in de ouderenzorg zijn er uitstekende mogelijkheden voor vrijwilligers met een beperking. De zorg zoekt mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in anderen, die tijd willen vrij maken om een praatje te maken of om te helpen met activiteiten.

Landelijke banendag op zaterdag 29 september

Bezoek de landelijke banendag op zaterdag 29 september in de A22 aan de Aziëlaan in Stadskanaal. Als afsluiting is er op woensdagmiddag 3 oktober om 14.30 uur een informatiemiddag over vrijwilligerswerk in de zorg in het Zorgcentrum de A-Horst in Musselkanaal. U bent van harte welkom, opgave is niet nodig. Meer informatie: VIP! (Vrijwilligers Informatiepunt) van Stichting Welstad, Jaap Boer, T (0599) 655 001, Stichting BCM, Monique Stik, T (0599) 412 646.

Make a Difference Day

Op 2 en 3 november gaat heel Nederland weer vrijwillig aan de slag bij allerlei vrijwilligersprojecten. Het college van burgemeester en wethouders, politieke fracties, diverse bedrijven en instanties, scholieren, verenigingen en buurtbewoners in de gemeente stropen de mouwen op voor een vrijwilligersklus.

Website voor vrijwilligersklussen

Op dinsdag 18 september opende wethouder Jan Willem van de Kolk de website http://www.vrijwilligersklusstadskanaal.nl/. Een soort beursvloer voor vraag en aanbod van MADD vrijwilligersklussen. Maatschappelijke organisaties kunnen hun kortlopende projecten waar vrijwilligers voor nodig zijn, zelf op deze site presenteren in woord en beeld. Meer informatie: http://www.vrijwilligersklusstadskanaal.nl/ of het VIP!, T (0599) 655 001, E vip.stadskanaal@welstad.nl.

Een tegemoetkoming in de studiekosten nodig?


* Wilt u zelf een opleiding gaan volgen?

* Hebt u kinderen die het voortgezet onderwijs, een beroepsopleiding of een studie volgen?

* Hebt u kosten in verband met deze opleiding(en), waarvoor u geen bijdrage ontvangt van een andere instelling?
* Had u in 2006 een inkomen dat op of iets boven het minimum lag?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van de Stichting Provinciaal Groninger Studiefonds.

De Stichting Provinciaal Groninger Studiefonds verstrekt bijdragen in de schoolkosten, de studiekosten en/of de daarbij horende reiskosten aan alle inwoners van de provincie Groningen, met uitzondering van inwoners van de gemeente Groningen,

* die een minimum gezinsinkomen hebben en
* die geen recht hebben op een bijdrage voor één van de genoemde kosten van een andere instantie (bijvoorbeeld de Informatie Beheer Groep, het CWI of het UAF).

U kunt vanaf 26 september 2007 een aanvraag indienen bij het Studiefonds voor het school-/studiejaar 2007/2008. Folders en formulieren hiervoor kunt u halen bij de gemeente, aanvragen via onderstaand telefoonnummer of downloaden van de website: www.provinciegroningen.nl/welzijnencultuur/onderwijs/studiekosten.

Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie: mevrouw S. van Rossem, gemeente Stadskanaal, T (0599) 631 676 of het secretariaat van het Studiefonds, T (050) 316 doorkiesnummers: 4321 / 4055 / 4152.

Uw aanvraagformulier met bijbehorende stukken moet u vóór 1 december 2007 bij de gemeente inleveren of rechtstreeks sturen aan: SPGS, Postbus 610, 9700 AP Groningen.

Bron: Stichting Provinciaal Groninger Studiefonds

Bouwplannen

In de periode van 13 t/m 20 september 2007 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Boerhaavestraat 1, voor het tijdelijk plaatsen van semi-permanente units t.b.v. kaakchirurgie, d.d. 20 september
* Oosterstraat 76, voor het slopen van de opstallen op het voormalig gasfabrieksterrein, d.d. 13 september

* Vinkenhof 4, voor het plaatsen van een schuurtje, d.d. 13 september

Musselkanaal

* Spireastraat 4, voor het realiseren van een peuterspeelzaal, d.d. 18 september

Onstwedde

* Thedinglaan 2, voor het wijzigen van de voorgevel, d.d. 18 september

* Holte 60, voor het wijzigen van gevels van de schuur, d.d. 19 september

* Luringstraat 47, voor het bouwen van een garage, d.d. 19 september
* Barkhoornweg 12, voor het bouwen van een ligboxenstal, d.d. 18 september

Vledderveen

* Vledderweg 32, voor het uitbreiden van de woning met een serre, d.d. 14 september

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de maandag van alle even weken om 13.30 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436. Meer informatie: de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Wet milieubeheer

In het publieksbureau van de gemeente Stadskanaal liggen vanaf heden ter inzage:

meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:
* Refaja Ziekenhuis, Boerhavestraat 1 in Stadskanaal voor het van toepassing worden van het Besluit tandartspraktijken milieubeheer op een al aanwezige inrichting (kaakchirurgie) aan de Boerhavestraat 1 in Stadskanaal.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze melding (artikel 8.40) slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de melding zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis. Meer informatie: de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Uitwegvergunningen

In de periode van 17 t/m 21 september 2007 zijn de volgende uitwegvergunningen verleend:

Stadskanaal

* Grevelingenlaan 1, d.d. 17 september

Musselkanaal

* Sluiskade 22, d.d. 17 september

* A.H. van Swinderenstraat 29, d.d. 17 september

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening bij burgemeester en wethouders worden ingediend. Meer informatie: de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Kapvergunningen

Op 18 september 2007 is de volgende kapvergunning verleend.

Stadskanaal

* Ter hoogte van Putterhof 4 1 boom

Bezwaren tegen dit besluit kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 26 september 2007