Ingezonden persbericht

Persbericht

Nederlandse samenleving is flink achteruitgegaan

Onderzoek Reader's Digest vergelijkt perceptie 21ste eeuw met de jaren '90

Amsterdam, 26 september 2007. Het beeld dat Nederland heeft van onze samenleving is in vergelijking met de jaren '90 van een rapportcijfer 7 naar een 6 gegaan. De Nederlandse burger heeft nu minder vertrouwen in de politiek, wetgeving en politie. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Reader's Digest in het kader van het vijftigjarig bestaan van het tijdschrift in Nederland. Het onderzoek naar de beleving van de Nederlandse burger van de eerste jaren van de 21 ste eeuw versus het laatste decennium van de 20ste eeuw is uitgevoerd door Trendbox onder 1000 personen(i).

Weinig vertrouwen in Nederlandse samenleving

De Nederlandse samenleving is er in onze ogen 39% op achteruitgegaan in vergelijking met de jaren '90. Zo is het vertrouwen in de kwaliteit van de Nederlandse wetgeving en in het functioneren van de rechterlijke macht 38% lager. De landelijke politiek kampt nog steeds met een vertrouwensprobleem. Per saldo wordt politiek Den Haag 34% negatiever beoordeeld. Het vertrouwen in de Nederlandse politie en de bescherming die deze biedt, komt op een achteruitgang van 39%.

Het onderzoek laat zien dat het vertrouwen in de sociale cohesie van Nederland met maar liefst 53% is achteruit gegaan ten opzichte van de jaren negentig. Het vertrouwen in de integratie van minderheden (-40%), in het behoud of herstel van normen en waarden (-45%) en in het stoppen van maatschappelijke verruwing (-65%) scoort verder slecht.

"Het onderzoek laat duidelijk zien dat er ten aanzien van de Nederlandse maatschappij een breed gedragen gevoel is dat het 'vroeger' beter was dan 'nu'. Het idee dat de sociale samenhang zich al ten positieve heeft ontwikkeld wordt door half Nederland tegengesproken. In de perceptie van de Nederlandse burger is het adagium "Samen werken, samen leven" voorlopig nog een wens en bepaald geen realiteit!", aldus Oele Steenks, hoofdredacteur Reader's Digest.

Op persoonlijk vlak optimistisch!

In navolging op het rapport 'De Sociale Staat van Nederland' van het Sociaal Cultureel Planbureau komt ook uit dit onderzoek naar voren dat 38% van de Nederlanders beduidend positiever oordelen over hun eigen levensgeluk dan zo'n tien jaar geleden. Het vertrouwen in de eigen persoonlijke groei en ontwikkeling is eveneens toegenomen (+36%). De relatie met de kinderen, de vaste partner en de rest van de familie is verbeterd en er is een iets betere balans tussen werk en privé.

Te hoge vaste lasten

Op het gebied van werk en inkomen is de Nederlandse burger als het om zijn persoonlijke situatie gaat, voorzichtig positief over de eerste jaren van deze eeuw. Het carrièreperspectief, de algehele financiële situatie van de eigen huishouding en de welvaart in ons land krijgen een beter oordeel dan in de jaren '90. We zijn echter een stuk minder optimistisch als het gaat om het vertrouwen in de pensioenvoorziening (-34%) en de hoogte van de vaste lasten (-54%). Ook het vertrouwen in de prijzen op de huizenmarkt en in de handhaving van de aftrek van de hypotheekrente is sterk verminderd.

Positieve maatschappelijke ontwikkelingen

De Nederlandse burgers staan positief tegenover de technologische vooruitgang in deze eeuw. De opkomst en groei van internet en mobiele communicatie beschouwen we als een verrijking van ons bestaan. Ook is men overtuigd van een betere toekomst voor het milieu. Vijftig procent is positiever over de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto's en 43 procent heeft meer vertrouwen in de ontwikkeling van duurzame energie. We geloven dat er structurele oplossingen komen voor klimaatbeheersing en milieubehoud.

Noot voor de redactie,