Nederland goedkoper voor beleggingsfondsen dan Luxemburg

26/09/2007 08:19



Zwitserleven



Amstelveen, 26 september 2007 - Klanten van beleggingsfondsen zijn aanzienlijk goedkoper uit indien het beleggingsfonds kiest voor Nederland als vestigingsplaats in plaats van Luxemburg. Dit blijkt uit een onderzoek van Swiss Life Asset Management, in samenwerking met KPMG Meijburg & Co en De Brauw Blackstone Westbroek. Uit directe vergelijkingen tussen beide landen blijkt dat de keuze voor Nederland tot 0,7% voordeliger is voor de klant. Voor iemand die 10.000 euro inlegt, betekent dat een rendement van 55% of 5.500 euro over een periode van twintig jaar. Naast directe financiële voordelen levert dit bovendien transparantievoordelen op. Zwitserleven heeft besloten om zijn fondsen, met een vermogen van 2,7 miljard euro, onder te brengen in Nederland en niet in Luxemburg.

Onlogische weg
De afgelopen jaren hebben vermogensbeheerders, zoals pensioenverzekeraars, hun fondsen met een waarde van honderden miljarden euro's ondergebracht in onder meer Luxemburg. Daarmee heeft een enorme kapitaalleegloop plaatsgevonden uit Nederland. Het onderzoek laat nu echter zien dat het voortzetten van deze beweging onterecht is. Nederland blijkt voor fondsen een aanzienlijk aantrekkelijkere vestigingsplaats te zijn dan Luxemburg. Belangrijke reden hiervoor is de hoeveelheid belastingverdragen die Nederland heeft met het buitenland, waardoor een deel van de dividendbelasting kan worden teruggevorderd. Daarnaast is de Nederlandse markt van financiële dienstverleners aanzienlijk competitiever, waardoor de kosten lager liggen dan in Luxemburg. Bovendien is de Nederlandse toezichthouder toegankelijker en beschikt Nederland inmiddels over een meer moderne regelgeving. De conclusie is daarom gerechtvaardigd dat het onderbrengen van fondsen in Luxemburg nu een onlogische weg is, gelet op de attractiviteit van Nederland.

Navolging
Rob Delfos, directeur van Swiss Life Asset management, ziet in de resultaten een bevestiging van de eigen verwachtingen. "Het is opzienbarend te zien wat de voordelen zijn voor de klanten van de beleggingsfondsen. Wij kiezen nu bewust voor vestiging in Nederland en dat voorbeeld verdient navolging, zo blijkt uit het onderzoek." Delfos verwacht echter dat de meeste maatschappijen niet snel zullen volgen. "Het terug naar Nederland verhuizen van de fondsen heeft een enorme impact op de organisatie van de maatschappijen. Het vergt immense aanpassingen van de infrastructuur. In het kader van de huidige kosten- en transparantiediscussie is het echter zaak deze stap toch serieus te overwegen. Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats, met de klant als grote winnaar. Een verdere leegloop van kapitaal uit ons land zou onterecht zijn, zo laten de resultaten van ons onderzoek zien." Swiss Life Asset Management, de vermogensbeheerder van Zwitserleven, heeft mede op basis van de informatie uit het onderzoek besloten haar fondsen, met een belegd vermogen van 2,7 miljard euro, niet langer vanuit Zwitserland te beheren en in plaats van in Luxemburg, in Nederland onder te brengen. De vermogensbeheerder heeft daarbij tegelijkertijd een nieuwe moderne fondsenstructuur gecreëerd. Hiermee loopt Swiss Life Asset Management vooruit op toekomstige wetgeving, die onder meer voortkomt uit de Commissies De Winter en De Ruiter.