Gemeente Wijk bij Duurstede

`Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijk bij Duurstede 2007' vastgesteld

Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning ingegaan. Een van de taken die de gemeente op grond van deze wet moet uitvoeren is het opstellen van regels voor het verstrekken van individuele voorzieningen aan mensen met beperkingen. Deze regels moeten worden vastgelegd in een verordening en de daarbij behorende achterliggende stukken (de `beleidsregels' en `het financieel besluit').

Op 18 september 2007 heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede de `Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijk bij Duurstede 2007' vastgesteld.
Deze nieuwe verordening vervangt de oude `verordening voorzieningen gehandicapten gemeente Wijk bij Duurstede'.

De individuele voorzieningen die de gemeente op grond van deze verordening verstrekt kunnen o.a. bestaan uit: woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen. Nieuw in de verordening zijn de regels voor het verstrekken van Hulp bij het Huishouden. Dit is een voorziening die tot 1 januari 2007 nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) viel en met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning een verantwoordelijkheid van de gemeente is geworden.

De verordening gaat in per 1 januari 2008 en is op de volgende punten gewijzigd:

- De regels voor het verstrekken van Hulp bij het Huishouden zijn toegevoegd en ten opzichte van de oude AWBZ-regeling op een aantal punten verruimd. Een voorbeeld hiervan is dat bij de indicatie voor Hulp bij het Huishouden meer gekeken wordt naar het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers. Ook als er huisgenoten zijn die het huishouden kunnen overnemen verstrekt de gemeente nu zorg aan mensen die chronisch ziek zijn en langdurig hulp nodig hebben. Vanaf 1 oktober 2007 worden deze regels toegepast bij nieuwe aanvragen voor Hulp bij het Huishouden.


- De mogelijkheid voor het verstrekken van een `persoonsgebonden budget' voor woon- en rolstoelvoorzieningen en voor Hulp bij het Huishouden is ingevoerd. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2008 kiezen tussen een `voorziening in natura' en een Persoonsgebonden budget, wanneer zij een nieuwe aanvraag voor een voorziening doen. Met een Persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf bepalen bij wie en hoe zij een voorziening inkopen. Dit geeft inwoners meer keuzevrijheid. Het Persoonsgebonden budget wordt niet verstrekt voor collectieve vervoersvoorzieningen zoals de Regiotaxi.


- Het verstrekken van versnelde individuele voorzieningen (VIV) is ingevoerd. De gemeente wil met de invoering van versnelde individuele voorzieningen bereiken dat een aantal voorzieningen sneller en zonder teveel bureaucratie geleverd worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om Hulp bij het Huishouden na een ziekenhuisopname, het aanbrengen van kleine (woning)aanpassingen of het verstrekken van een pas voor de Regiotaxi.


- Het geven van ` groepskorting' voor de Regiotaxi is ingevoerd. Mensen met een Regiotaxipas mogen maximaal 2 personen per rit tegen het kortingstarief van EUR 0.45 per zone meenemen.

Overige wijzigingen
Naast bovenstaande wijzigingen is ook een aantal kleine wijzigingen ingevoerd o.a. door bedragen af te ronden en een aantal verouderde regels te wijzigen en aan te passen aan de huidige wetgeving.

Exemplaren beschikbaar
Vanaf 1 oktober 2007 zijn er exemplaren van de verordening en achterliggende stukken beschikbaar. U kunt deze afhalen bij het gemeentehuis. Alle betrokken organisaties krijgen een exemplaar van de verordening toegestuurd.
U kunt de documenten vanaf 1 oktober 2007 ook downloaden via onze website www.wijkbijduurstede.nlà leven,wonen, welzijnàzorgà wet maatschappelijke ondersteuning.

Vragen?
Als u vragen heeft over de nieuwe verordening kunt u contact opnemen met Suzanne van de Gein van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten via telefoonnummer 595595.