Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Nationale Sluizendag in Gouda

PERSBERICHT

Nationale Sluizendag in Gouda

Historische sluizen en stuwen; knooppunten in het Nederlandsche landschap

Op donderdag 27 september 2007 wordt de tweede Nationale Sluizendag in de Sint-Janskerk te Gouda georganiseerd. De organisatie is in handen van STOWA, de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) en de gemeente Gouda. Zij worden daarin ondersteund door het Hoogheemraadschap van Rijnland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Tijdens deze studiedag komt een aantal toonaangevende sprekers aan het woord die het cultuurhistorisch belang van sluizen en andere waterwerken benadrukken.

Voor STOWA is dit de tweede keer dat zij een nationale sluizendag organiseert. Zij streeft er naar hier een tweejaarlijkse traditie van te maken om structureel aandacht te geven aan historische sluizen en stuwen als onlosmakelijk onderdeel van ons landschap.

Historisch watersysteem Gouda

De gemeente Gouda is er trots op dat zij gastheer is van de tweede Sluizendag. Sluizen spelen van oudsher een belangrijke rol in Gouda. Omdat de stad oog heeft voor dit cultureel erfgoed ontwikkelt zij het graag verder. Daarom heeft de gemeente Gouda een cultuurhistorische studie laten maken van het historische watersysteem in de Goudse binnenstad. Dit rapport wordt tijdens de Tweede Nationale Sluizendag gepresenteerd. Onderdeel van het bijzondere watersysteem in de binnenstad is de zogenaamde Donkere Sluis. Deze sluis met dubbele kruisdeuren is uniek in Nederland en is bijzonder genoeg om voor te dragen voor de Rijksmonumentenlijst. Tijdens de thematische wandeling, die aan het einde van de dag wordt verzorgd door het Gouds Watergilde, is het mogelijk deze sluis met eigen ogen te bewonderen.

HSSN

Tijdens de Nationale Sluizendag presenteert de nieuwe stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland zich voor het eerst officieel. De oprichting van deze stichting is mede het gevolg van de oproep van drs. P. Nijhof, coördinator industrieel erfgoed bij de Rijksdienst Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), op de Eerste Nationale Sluizendag van STOWA op 3 februari 2005. Een aantal mensen heeft hier gehoor aan gegeven en op 16 juni 2006 is de HSSN geboren. Deze nieuwe stichting wil de kennis over historische sluizen en stuwen in Nederland bevorderen en zet zich in voor de instandhouding van deze bijzondere monumentale objecten. De HSSN doet dit onder andere door dit type erfgoed te inventariseren en te documenteren.

Sprekers

Tijdens de studiedag komen verschillende toonaangevende sprekers op het gebied van historische waterhuishouding aan het woord. Onder leiding van dagvoorzitter Wim van der Hoeven (Hoogheemraadschap van Rijnland) spreken onder andere: Peter Nijhof (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten), Mea van Ravesteyn (Bestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard), Frank Goppel (restauratie architect), Sjaak Dehing (Bureau Aangepaste Technologie), Jan Arends en George Nieuwmeijer (TU Delft) en JanPieter Janse (HSSN).

Aanmelden

Heeft u belangstelling voor de tweede Nationale Sluizendag, meldt u zich dan aan via stowa@stowa.nl - agenda. Aan het bijwonen van deze studiedag zijn geen kosten verbonden. Het definitieve programma wordt u half september toegezonden.