Nederlandse Vereniging van Journalisten

Sander Thoenes-lezing 27 september 2007 in teken van China

Vrij Nederland en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) organiseren op donderdag 27 september voor de 8ste keer de 'Sander Thoenes'-lezing in De Balie in Amsterdam.

De bijeenkomst vindt plaats om de journalist Sander Thoenes te herdenken die op 21 september 1999 door Indonesische militairen werd doodgeschoten op Oost-Timor. Thoenes werkte in Indonesië als correspondent voor Vrij Nederland en de Financial Times.

De Sander Thoenes-lezing heeft als terugkerend thema 'persvrijheid en democratie'. Deze keer gaat de lezing over China, waar de autoriteiten het niet zo nauw nemen met de persvrijheid. Garrie van Pinxteren, jarenlang correspondent voor NRC en NOS in China, verzorgt de lezing.

Van Pinxteren zal aan de hand van haar ervaringen als correspondent in China vertellen hoe en waarom de Chinese overheid de bewegingsvrijheid voor journalisten in China aan banden legt. Zij zal ook vooruitkijken naar het Chinese antwoord op de problemen die er te verwachten zijn tijdens de Olympische Spelen, als er opeens 30.000 buitenlandse journalisten in China rondlopen.

De lezing sluit aan bij het centrale thema van haar recente boek China
- Centrum van de wereld. Daarin laat Van Pinxteren zien hoe China er steeds beter in slaagt om de buitenwereld naar zijn hand te zetten.

Garrie van Pinxteren heeft op basis van haar ervaringen als correspondent eerder dit jaar een boek gepubliceerd over China (China. Centrum van de wereld) en vertrekt eind september als correspondent voor de NOS naar China.

Voorafgaand aan de lezing zal Hans Verploeg (Free Voice, Freedom House en NVJ) een kort overzicht geeft omgekomen en gevangen journalisten en de actuele informatie over de moord op Anna Politkovskaja.

Aansluitend aan de lezing zal een panel van journalisten en deskundigen onder leiding van Harm Ede Botje in debat gaan over de persvrijheidsituatie in China.

Voor informatie kunt u contact opnemen met
Harm Ede Botje (Vrij Nederland): 06-50622876,
Hans Verploeg: 06 53 175829,
Thomas Bruning (NVJ): 020-6766771.

Donderdag 27 september 2007, 20.30 uur, zaal open 20.15 De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR AMSTERDAM Toegang gratis; gelieve te reserveren bij de kassa 020 - 5535100