Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Wekelijks Persbericht 14 september 2007

Dag van de Dialoog: kom met wildvreemden praten over zorg

Op 27 september organiseert het VanHarte Restaurant om 18 uur in het TEC College (Vlaardingenlaan 25k) om 18 uur twaalf dialoogtafels. Dineren is ook mogelijk, voor EUR 2,50 p.p, reserveren bij Eric Apon,
06-12585682. Op de Dag van de Dialoog nodigen Amsterdammers of organisaties zes tot acht bewoners aan tafel die in twee uur een gesprek voeren aan de hand van vier vaste vragen onder leiding van een getrainde gesprekspartner. In het TEC college zijn die ochtend ook al zes dialoogtafels voor jongeren, van 10.15-11.30 uur. Buurthuis Anker (Jacques Veltmanstraat 427organiseert een dialoogtafel van 13-15 uur en buurthuis België (Voorburgstraat 262) van 13.30 - 15.30 uur. De MOS (Piet Mondriaanstraat 119) organiseert een dialoogtafel voor ouderen, met iftar van 18-21 uur. Bewoners kunnen zich aanmelden bij een tafel naar keuze en ze kunnen ook zélf een dialoogtafel organiseren. Stadsdeelwethouders Ahmed Marcouch, Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt schuiven aan; De Wilt gaat naar VanHarte om 18.00 uur. Informatie: www.amsterdamdialoog.nl, 020-6707700.

Stadsdeeliftar: Paul Cliteur discussieert met rabbijn, imam en dominee

Samen met de Joods-Marokkaanse stichting Maimon organiseert stadsdeel Slotervaart een iftar. Iedereen is welkom op zondag 30 september van
18.30 tot 21.30 uur in het stadsdeelkantoor, er is plaats voor maximaal 150 personen. Thema is de scheiding tussen kerk en staat. Hoogleraar Paul Cliteur discussieert met imam Yassin el Fourkani, rabbijn Sebbag en dominee Edith Plantier, onder leiding van Ahmed Marcouch. Aanmelden tot woensdag 26 september via e-mail: b.hanchaou@slotervaart.amsterdam.nl of via telefoonnummer 020- 798
9522. Vol is vol! Locatie: Stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1.

Volop iftarbijeenkomsten in Slotervaart

Verschillende organisaties in Slotervaart organiseren dit jaar iftarbijeenkomsten voor bewoners uit Slotervaart. Elke organisatie geeft zijn bijeenkomst een eigen invulling en de bijeenkomsten hebben veelal een eigen thema. De iftar is de eerste maaltijd na zonsondergang waarmee tijdens de ramadan het vasten wordt onderbroken. Leden van het dagelijks bestuur zullen verschillende van deze bijeenkomsten bezoeken, dus kijk in de evenementenkalender op www.slotervaart.amsterdam.nl


130 spijbelaars missen begin van het schooljaar

De eerste veertien dagen na de zomervakantie zijn de scholen en leerplichtambtenaren extra streng voor spijbelaars. De scholen in Slotervaart hebben de eerste week 130 spijbelaars gemeld bij het stadsdeel, waarvan 80 uit het basisonderwijs en 30 uit het voortgezet onderwijs. Deze leerlingen zijn niet verschenen op de eerste schooldag. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch: ´Juist onze kinderen uit de armoedige buurten halen het nooit meer in als zij het begin van het schooljaar al missen, dus we moeten bovenop die spijbelaars zitten.´ De spijbelaars zijn bijna
allen van allochtone afkomst, vooral Marokkaanse en Turkse kinderen. Vaak komen de ouders te laat terug van vakantie of melden hun kinderen ziek. Zonder dokterverklaring krijgen de ouders een boete van EUR 50,- per kind per dag met een maximum van EUR 375,- per gezin bij 1 week en van EUR 500,- per gezin bij 2 weken . Dit jaar is de vijfde leerplichtambtenaar in dienst genomen, speciaal voor het voortgezet onderwijs.

Ouderen bezoeken internetcafés

In verpleeghuis Slotervaart, woon- en zorgcentra De Riekerhof en De Schutse maken ongeveer 250 ouderen maandelijks gebruik van de internetcafés in die centra. Ook ouderen uit de buurt kunnen er terecht. De echte diehards kunnen cursussen volgen bij vrijwilligers die door de zorginstellingen zijn opgeleid. Ict-afdelingen onderhouden de cafés. Voor de kosten hiervan krijgen de zorginstellingen elk een jaarlijkse subsidie van vijftienhonderd euro. Hiermee draagt het stadsdeel bij aan het voorkomen van isolement en eenzaamheid. Verpleeghuis Slotervaart en de Schutse bieden ouderen met weinig of geen sociale contacten, behalve deze connectie met het world wide web, een goed verzorgd etentje met aansluitend een filmvoorstelling. Voor deze maandelijkse `Diners met Film' krijgt verpleeghuis Slotervaart een waarderingssubsidie van EUR 2.300.

Participatieplan Maassluiszone


10 oktober wordt het participatieplan Maassluiszone aan de stadsdeelraad voorgelegd. Het is hiermee het eerste participatieplan dat niet door het stadsdeel, maar door een wooncorporatie is opgesteld en aan de raad ter goedkeuring wordt voorgelegd. In het participatieplan staat hoe bewoners en belanghebbenden mee kunnen beslissen over het uitwerkingsplan voor de vernieuwing van de Maassluiszone; het gebied tussen Heemstedestraat, Maassluisstraat, Vlaardingenlaan en het spoor. De nieuwe werkwijze waarbij verantwoordelijkheid voor de participatie ligt bij de corporatie en de raad hierover een toezichthoudende functie heeft is het gevolg van de afspraken over de stedelijke vernieuwing die in alle westelijke tuinsteden zijn gemaakt, de zogenoemde Parkstaddeal.

Aanbesteding nieuw Vrouwencentrum Overtoomse Veld

Slotervaart richt een Vrouwencentrum op in het Overtoomse Veld waar vrouwen de eerste stap zetten op weg naar (vrijwilligers-)werk. De vrouwen krijgen ondermeer beroepsopleidingen, sollicitatietrainingen, coaching en werkervaring. De organisatie die dit gaat regelen, krijgt van het stadsdeel een jaarbudget om personeel aan te trekken en het gebouw te exploiteren, daarnaast zoekt de uitvoerder extra middelen om activiteiten te organiseren. De opdracht is deze week Europees aanbesteed, gegadigden leveren hun aanbod aan op 22 oktober tussen 10 en 12 uur op het stadsdeelkantoor. Het bestek staat op www.aanbestedingskalender.nl.

Weinig aanmeldingen kinderopvang probleemgezinnen

Niet de verwachte 32, maar slechts elf kinderopvangplaatsen voor probleemgezinnen zijn in 2006 aangevraagd. Dit blijkt uit de factuur van bemiddelingsbureau Chikuba, dat aan het stadsdeel ruim
47.000 euro retourneert uit een voorschot van ruim 73.000 euro. Slotervaart betaalt de kinderopvang voor kinderen tot 4 jaar als ouders een sociaal-medische indicatie hebben (SMI). Als de kinderen of hun ouders kampen met medische of sociale handicaps, ziet het Ouder-Kindcentrum dit en adviseert de GGD professionele opvang. De prognoses waren gebaseerd op gegevens uit 2005, toen bleek dat 10 procent van de ouders met kinderen in de kinderopvang een sociaal-medische indicatie kregen. Dat de budgetten slechts voor een deel benut worden, is een fenomeen dat zich in de hele stad voordoet, blijkens het factuuroverzicht van Chikuba.


32.000 euro voor huiswerkbegeleiding in 2007

Zeven stichtingen waaronder Nisa for Nisa, Ekmell en SSOP krijgen bij elkaar EUR 9.400 voor elf weken (meest) individuele huiswerkbegeleiding in 2007. In totaal bedraagt dit jaar de subsidie van het stadsdeel voor huiswerkbegeleiding aan leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs een kleine EUR 32.000 voor in totaal
36 weken. De docenten, vaak studenten van hogescholen in Amsterdam, geven de lessen op vrijwillige basis. In 2008 moet deze huiswerkbegeleiding, samen met mentoraten en de Weekend Academie één geheel gaan vormen en op elkaar aansluiten. Ook moeten de aanbieders van huiswerkbegeleiding in 2008 hun aanpak afstemmen met de scholen en inhoudelijk samenwerken met de scholen. Dit staat onder andere beschreven in het rapport Jong Slotervaart dat het jeugd- en onderwijsbeleid van Slotervaart voor de komende jaren beschrijft.

Koers Nieuw West

Koers Nieuw West, opvolger van Bureau Parkstad is per 1 juli dit jaar gestart. De stadsdelen dragen bij, zo hebben deze besloten in het Bestuurlijk Overleg. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer treedt op als gastheer voor de organisatie Koers Nieuw West en beheert de financiën. Stadsdeel Slotervaart draagt evenals de stadsdelen Geuzenveld en Osdorp een jaarlijks bedrag van bijna 6 ton euro bij. Bos en Lommer betaalt jaarlijks een kleine 3 ton euro en de gemeent betaalt jaarlijks 8 miljoen euro.

Verwonderde Onderwijsraad en Unesco in schooltuin

Schoolkinderen die natuur- en milieules krijgen in de schooltuin, dat is iets bijzonders. Dat vinden de Onderwijsraad en de Nationale Unesco commissie, die op 10 september de schooltuinen op de Jan Tooropstraat hebben bezocht. De kinderen krijgen 25 lessen, waaronder twintig echte tuinlessen. Als de lessen in januari beginnen, zitten de kinderen in groep 6 en na de laatste lessen in de zomervakantie zitten zij in groep 7. In schooltuin Jan Toorop komen bijna 550 leerlingen die elk een lapje grond van zes vierkante meter beplanten, verzorgen en oogsten. De tweede schooltuin in Slotervaart is de Blijdestijntuin. De kinderen mogen na afloop van de educatieve les, de oogst mee naar huis nemen voor consumptie.

Afvalwarmte op jaarlijkse Milieudag

Ruim tachtig bewoners bezochten het Afval Energiebedrijf en de nabijgelegen heetwater buffers van Stadswarmte Amsterdam (SAM) tijdens de jaarlijkse Milieudag. Het Afval Energie Bedrijf haalt schadelijke stoffen uit de verbrandingsrook. De resterende as wordt voor het grootste deel hergebruikt door er onder andere nuttige metalen uit terug te winnen. De vrijkomende hitte uit de afvalverbranding wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en stadsverwarming. De nieuwbouw in Slotervaart en de rest van Nieuw West wordt op deze duurzame verwarming aangesloten. De heetwater buffers van SAM (Stadswarmte Amsterdam) werken als reusachtige thermoskannen waarin het water wordt opgeslagen dat `s nachts wordt verhit. Overdag wordt deze warmte gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven.

Agenda


* Zaterdag 15 september 13.00 uur. Indianendag. Volop activiteiten op August Allebéplein. Kinderen verkleed als indiaan of cowboy. Locatie: August Allebéplein.

* Zondag 16 september 10.00- 17.00 uur. The Sunshine dancers geven groot feest. Locatie: August Allebéplein

* Dinsdag 18 september 15.30- 18.00 uur. Stadsdeelwethouder Ineke ketelaar slaat eerste paal Andrea Ensemble. In aanwezigheid van stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Locatie: bouwterrein Andreas Ensemble

* Dinsdag 18 september 19.30- 21.30 uur. Inspraakavond betaald parkeren stadsdeelwethouder Paulus de Wilt ontvangt bewoners. Locatie: Raadzaal, Pieter Calandlaan 1.

* Donderdag 20 september 8.15- 9.15 uur. Actiedag met fiets of te voet naar school. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt staat bij basisscholen en houdt bij hoeveel kinderen te fiets of te voet naar school komen. De school met het grootste aantal fietsende en lopende leerlingen wordt beloond met een cadeaucheque van 500 EUR. Locatie: diverse basisscholen nnb.

* Vrijdag 21 september 10.00- 12.00 uur. Bijeenkomst over Computerwijk en verbreding nieuwe kansen in Nieuw West. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt is aanwezig. Locatie: Jan Tooropstraat 6.

* Vrijdag 21 september 16.30- 18.00. Vertoning eerste aflevering tv-serie West Side.Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch aanwezig. Locatie: Haarlemmerweg 8-10

* Zaterdag 22 september 2007, 12.00 - 18.00 uur. Strandfeest! Start om 12.00 uur met kinderoptocht en kunstproject Sluiers van Masira. Delflandplein ondergaat strandmetamorfose. Diverse activiteiten. Locatie: Delflandplein. Stadsdeelwethouder aanwezig.
* Zondag 30 september 2007 van 18.30 tot 21.30 uur, Iftarbijeenkomst. Organisatie: Stadsdeel Slotervaart in samenwerking met St. Maimon. Gastheer: stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Debat over Scheiding kerk en staat, met medewerking van: prof. Paul Cliteur, imam Yassin el Fourkani, rabbijn Sebbag, ds Edith Plantier. Locatie: Stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1. Aanmelden uiterlijk tot woensdag 26 september: b.hanchaou@slotervaart.amsterdam.nl of tel. 020- 798 9522. Er is plaats voor maximaal 150 personen. Vol is vol!