Radboud Universiteit Nijmegen


Neurowetenschappers Gerd Gigerenzer en Peter Hagoort over het belang van intuïtie

Neurowetenschapper Gerd Gigerenzer geeft donderdag 27 september een lezing op het Max Planck Instituut te Nijmegen, vanwege het verschijnen van zijn boek: Van intuïtie naar inzicht - De intelligentie van het onbewuste

Peter Hagoort, hoogleraar Cognitieve psychologie en directeur van het Max Planck Instituut en het jubilerende F.C. Donderscentrum, schreef het voorwoord in dit boek en hij zal reageren op de lezing van Gigerenzer. Uitgever Warnyta Koedijk van Kosmos Uitgevers zal de sprekers introduceren.

Plaats: Max Planck Instituut, Auditorium, Wundtlaan 1, Nijmegen. Tijd: 15.45 uur

Over het boek
We zien onszelf als intelligente wezens die weloverwogen, bewuste keuzes maken. We hebben echter een fout beeld van onszelf, want ons geestelijk leven speelt zich af in ons onbewuste. We worden verliefd, gaan naar links terwijl ons gezegd werd naar rechts te gaan, en voorzien dat de Dow Jones zal stijgen. Hoe weet ons innerlijk dat allemaal? Gerd Gigerenzer laat aan de hand van voorbeelden zien hoe intuïtie niet alleen maakt dat wij de juiste besluiten nemen, maar toont ook aan dat de samenleving functioneert dankzij deze intuïtieve keuzes.

Dr. Gerd Gigerenzer (München, 1947) is directeur van het Centrum voor Aangepast Gedrag en Cognitie, dat verbonden is aan het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Berlijn. Eerder was hij onder meer hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Chicago en visiting professor aan de juridische faculteit van de Universiteit van Virginia.

Lustrum F.C. Donderscentrum
Lezingen en boekpresentatie passen in de lustrumfestiviteiten van het F.C. Donderscentrum. Vrijdag 28 september is er een grote publieksmanifestatie getiteld: De hersenen te kijk, met medewerking van `lama' Ruben Nicolai en Ton Sijbrands.

Vrijdagavond is er in LUX Nijmegen een wetenschapsavond over de onbewuste mens: Buiten Bewustzijn, met de Nijmeegse psychologen Ap Dijksterhuis, Daniël Wigboldus, Roos Vonk en Peter Hagoort. Van Ap Dijksterhuis verschijnt half oktober bij Bert Bakker het boek Het slimme onbewuste.

Van intuïtie naar inzicht - De intelligentie van het onbewuste - Oorspronkelijke titel: Gut feelings
Auteur: dr. Gerd Gigerenzer - Prijs: EUR 19,95- ISBN 978 90 215 1145 0

Kosmos Uitgevers