Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Promotie Catherine de Vries, 'European integration and National Elections'.

Het belang van Europa in nationale verkiezingen

In 2005 stemde in Nederland een grote meerderheid tegen het 'instemmen van Nederland met het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa'. Het 'nee' was een duidelijk signaal aan de nationale politieke partijen, dat het onderwerp Europa meer onder de bevolking leeft dan men had verondersteld.

Maar in welke mate heeft Europa invloed op de partijkeuze tijdens nationale verkiezingen en wat zijn de uitwerkingen ervan op de nationale partijpolitiek? Deze vragen staan centraal in het proefschrift van Catherine de Vries, die op 27 september 2007 op dit thema aan de Vrije Universiteit promoveert.

De Vries stelt in haar proefschrift dat Europa niet langer als 'slapende reus' geportretteerd kan worden. In steeds meer lidstaten lijkt deze 'slapende reus' te ontwaken, zoals blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de invloed van Europese thema's op nationaal stemgedrag, ofwel EU Issue Voting. In landen zoals Denemarken en Groot-Brittannië spelen Europese thema's een belangrijke rol bij nationale verkiezingen; het verdeelt partijen, radicaliseert ze, of leidt tot het ontstaan van nieuwe politieke stromingen.

In Nederland, zo stelt de Vries, wordt er echter nog niet voldaan aan alle voorwaarden voor EU Issue Voting en kan er gesteld worden dat de Europese reus nog even verder slaapt. Maar het lijkt erop dat het een onrustige slaap is en de vraag is dus hoe lang het nog duurt voordat hij ook hier een schaduw over de nationale stembus doet vallen.