Nederlandse Vereniging van Journalisten

27 september 2007 in teken van China

Sander Thoenes-lezing over persvrijheid in China. Vrij Nederland en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) organiseren op donderdag 27 september voor de 8ste keer de 'Sander Thoenes'-lezing in De Balie in Amsterdam. De Sander Thoenes-lezing heeft als terugkerend thema 'persvrijheid en democratie'.

Deze keer gaat de lezing over China, waar de autoriteiten het niet zo nauw nemen met de persvrijheid. Garrie van Pinxteren, jarenlang correspondent voor NRC en NOS in China, verzorgt de lezing. Aansluitend aan de lezing zal een panel van journalisten en deskundigen onder leiding van Harm Ede Botje in debat gaan over de persvrijheidsituatie in China.

De lezing sluit aan bij het centrale thema van Van Pinxterens recente boek China - Centrum van de wereld. Daarin laat Van Pinxteren zien hoe China er steeds beter in slaagt om de buitenwereld naar zijn hand te zetten.

Garrie van Pinxteren heeft op basis van haar ervaringen als correspondent eerder dit jaar een boek gepubliceerd over China (China. Centrum van de wereld) en vertrekt eind september als correspondent voor de NOS naar China.

Voorafgaand aan de lezing zal Hans Verploeg (Free Voice, Freedom House en NVJ) een kort overzicht geeft omgekomen en gevangen journalisten en de actuele informatie over de moord op Anna Politkovskaja.

Na de lezing zullen recente foto's van Kadir van Loohuizen worden getoond en door hem van commentaar worden voorzien. Van Loohuizen was onlangs in China in opdracht van Human Right Watch.

Donderdag 27 september 2007, 20.30 uur, zaal open 20.15 De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR AMSTERDAM Toegang gratis; gelieve te reserveren bij de kassa 020 - 5535100

Workshop over China in de aanloop naar de Olympische Spelen. Op dezelfde dag organiseren Amnesty International, The International Instititute for Asian Studies/Asian Studies in Amsterdam en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een workshop met debat voor journalisten en wetenschappers over China onder leiding van Frénk van der Linden.

In de aanloop naar de Olympische Spelen dringt zich een aantal vragen op over persvrijheid en de dagelijkse journalistieke praktijk in China. Kunt u rondom de Olympische Spelen schrijven waarover u wilt? Hoe om te gaan met perscensuur en propaganda? Welke bronnen zijn betrouwbaar en welke verantwoordeljikheid heeft u voor Chinese assistenten? Kennen we het huidige China voldoende, of schrijven wetenschappers en journalisten vanuit stereotype beelden? Maar ook: Zijn sport en politiek strikt gescheiden disciplines? Of willen journalisten ook over onderwerpen berichten die niet (direct) met sport te maken hebben?

Deelnemers ontvangen na afloop een China-gids voor journalisten van Amnesty International: `De andere kant van de medaille.'

Programma
Datum en tijdstip: donderdag 27 september 2007, van 13.30 tot 16.30 uur.
Inloop vanaf 13.30 uur, borrel na afloop.
Voor de pauze (om 14.40 uur) ligt de nadruk iets meer op de theoretische context van persvrijheid, na de pauze staan kennis en ervaring van China-journalisten meer centraal (zie hiervoor het programma).

Dagvoorzitter: Frénk van der Linden (NPS, Nieuwe Revu, NRC Handelsblad)

Opening: Eduard Nazarski (Directeur Amnesty Nederland)

Deelnemers: Mak Yin-Ting (Chinese journaliste sinds begin jaren 80, voormalig voorzitter van de Hong Kong Journalists Association), Erwin Tuil (China correspondent Elsevier en GPD), Floris-Jan van Luyn (filmmaker),Thomas Bruning (Algemeen Secretaris NVJ), Ardi Bouwers (sinoloog en adjunct hoofdredacteur Wereldomroep) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus/columnist). Online bijdragen: Jens Damm (Freie Universität Berlin) en Xiao Qiang (Berkeley University.) Plaats: Amnesty Nederland, Keizersgracht 177, Amsterdam Martin Ennalszaal route

Voor meer informatie over het programma en aanmeldingen: http://www.amnesty.nl/in_actie_vervolg/china_workshop .

Meer informatie:
Voor achtergrondinformatie kunt u kijken op
http://www.amnesty.nl/in_actie/china
U kunt ook bellen met Amnesty International, Nicole Sprokel, 020 7733677 of mailen: n.sprokel@amnesty.nl
Voor informatie van IIAS Amsterdam kunt u bellen met 020 5253657 of onderzoeksgroepIIAS@fmg.uva.nl
Lezing: Toegang gratis; gelieve te reserveren bij de kassa van De Balie 020 - 5535100